15/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εκδηλώσεων «Οδού Ελευθερίας 2014»

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των εκδηλώσεων «Οδού Ελευθερίας 2014»


Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά τόσο για το Υπουργείο Υγείας όσο και για εμένα προσωπικά να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Μελάθρου Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α επί τη ευκαιρία της έναρξης της «Οδού Ελευθερίας 2014».

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η ανάπτυξη ευγενών δραστηριοτήτων στον τομέα της υγείας, όπως άλλωστε το αποδεικνύει καθημερινά το Μέλαθρο Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α, καλλιεργεί την επαγρύπνηση σε σχέση με την ευθύνη που έχει η Πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά για την απαιτούμενη βοήθεια που επιβάλλεται να προσφέρεται στους ασθενείς συνανθρώπους μας.

Το πολυσχιδές έργο και οι πλούσιες δραστηριότητες του Μελάθρου από το 1995, έτος κατά το οποίο εγκαινιάστηκε από τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, το καταξίωσαν στη συνείδηση του Κύπριου πολίτη τόσο για τις εγνωσμένου κύρους και επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες αφειδώλευτα προσφέρει όσο και για το θεάρεστο κοινωνικό έργο το οποίο επιτελεί.

Ιδιαίτερα στην εποχή μας, εποχή του εύκολου κέρδους και της έκλυσης των ηθών, κρίνεται επιβεβλημένη η ανάδειξη δραστηριοτήτων και συμπεριφορών που θα αποτελέσουν τον φάρο της εξόδου από την κοινωνική αδιαφορία και το ατομικό συμφέρον. Στη σημερινή κοινωνία με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, όπου όλα θυσιάζονται στον βωμό του συμφέροντος και ο άνθρωπος εγκαταλείπεται έρμαιο στα προβλήματά του, η προσφορά του Μελάθρου Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α κρίνεται ως σημαντική όσο ποτέ άλλοτε και αναντίλεκτα αποτελεί όαση για τον Κύπριο πολίτη εν μέσω της πληθώρας των προβλημάτων παντός υφής που τον περιβάλλουν.

Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη και μοναδική, και ως εκ τούτου ο κάθε ασθενής δικαιούται να λαμβάνει την καλύτερη θεραπεία μέχρι τέλους της ζωής του με αξιοπρέπεια και στοργική αδελφικότητα, όπως άλλωστε το επιτάσσουν πανανθρώπινες αξίες εμπεδωμένες στην ανθρώπινη φύση από αρχαιοτάτων χρόνων.

Θέτοντας ως θεμελιακή αρχή ότι σε ένα ευνομούμενο και σύγχρονο κράτος η υγεία αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο, αυτό αναπόδραστα θέτει τον τομέα της υγείας γενικότερα αλλά και την υγεία του καθενός από τους συνανθρώπους μας ειδικότερα, ως ύψιστη προτεραιότητα της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας αλλά και εμένα προσωπικά ως Υπουργού Υγείας, θέτοντας ως κύρια επιδίωξη μας τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου υγείας του κυπριακού λαού.

Θέτοντας ως πρώτιστο σκοπό μας την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς αυτούς και τις οικογένειές τους προωθούμε την αξιοποίηση των υφισταμένων υπηρεσιών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και την αναβάθμισή τους σε επίπεδα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες, με στόχο την επαρκή παροχή υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας αλλά και ανακούφισης. Και σε αυτή μας την προσπάθεια οφείλω να ομολογήσω και να αποδώσω τα εύσημα τόσο στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μελάθρου Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α όσο και προς το υφιστάμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του οποίου η προθυμία, το ψυχικό σθένος, η απαράμιλλη κοινωνική ευαισθησία αλλά και η άρτια επαγγελματική κατάρτιση αφενός μας ενδυναμώνει ψυχολογικά στο να επιτελέσουμε στο έπακρο τον ρόλο μας ως Υπουργείο Υγείας και αφετέρου διατρανώνει το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας του λαού μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης στο θεάρεστο έργο που καθημερινά το Μέλαθρο Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α επιτελεί προς τον Κύπριο πολίτη.
------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Χριστίνα Γιαννάκη.