28/5/14

Άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας για αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές «ΦΑΕΘΩΝ 2014»



Άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας για αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές «ΦΑΕΘΩΝ 2014»

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014, θα πραγματοποιήσει στο Πεδίο Βολής Αεροσκαφών του Τμήματος Δασών (Δάσος «ΠΡΟΦΑΛΙ» - περιοχή Κόσιης), πλησίον του στρατοπέδου Κόσιης, άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, με την επωνυμία «ΦΑΕΘΩΝ 2014».

Η άσκηση θα αρχίσει στις 9.00 π.μ. και θα διαρκέσει δύο ώρες. Το σενάριο προβλέπει κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς και εμπλεκόμενοι φορείς είναι: το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία Κύπρου, η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, η Εθνική Φρουρά, οι Βρετανικές Στρατιωτικές Βάσεις, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, η Πολιτική Άμυνα, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και η Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Βασικός σκοπός της άσκησης είναι η πρακτική δοκιμή των Σχεδίων «Αστραπή», «Ίκαρος» και «Ήφαιστος» με ιδιαίτερη βαρύτητα στα Σχέδια «Αστραπή» και «Ίκαρος».

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο «Αστραπή» αφορά μόνο το Τμήμα Δασών και καταγράφει τις ενέργειες-διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά τα πρώτα στάδια αντιμετώπισης μιας  δασικής πυρκαγιάς. Το Σχέδιο «Ίκαρος» αφορά τον τρόπο συντονισμού και χρήσης εναέριων μέσων σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές στις οποίες επιχειρούν πέραν των πέντε πτητικών μέσων. Το Σχέδιο «Ήφαιστος» αποτελεί Ειδικό Εθνικό Σχέδιο του Βασικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων σε περίοδο ειρήνης από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές «Ζήνων», και αφορά την αντιμετώπιση κρίσης από μεγάλη δασική πυρκαγιά. Συντονιστής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι το Τμήμα Δασώ