5/5/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή στην έναρξη της «Εκστρατείας Προώθησης και Υποστήριξης του Φυσιολογικού Τοκετού 2014-2015»

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Φ. Πατσαλή
στην έναρξη της «Εκστρατείας Προώθησης
και Υποστήριξης του Φυσιολογικού Τοκετού 2014-2015»

 
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Μαίας που καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, σας χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά και σας συγχαίρω για το τόσο σημαντικό έργο που επιτελείτε.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας τιμάται διεθνώς ως αναγνώριση της προσφοράς σας στην κοινωνία και του καθοριστικού σας ρόλου στη δημιουργία υγιών ατόμων και οικογενειών. Καθιερώθηκε με απώτερο σκοπό να αφυπνίσει για τις καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία, αλλά και να επισημάνει τον ρόλο των μαιών στη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας. Συνεπώς, η συμβολή σας σε θέματα ασφαλούς μητρότητας, τοκετού και υγείας στην εγκυμοσύνη είναι εξέχουσας σημασίας αφού σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χιλιάδες γυναίκες και εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της εγκυμοσύνης και του τοκετού, με κυριότερες αιτίες να είναι η αιμορραγία, οι λοιμώξεις και η τοξιναιμία. Ποσοστό 99% των θανάτων αυτών συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η παρουσία της μαίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επομένως, δικαίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετεί τη μαία ως το πρόσωπο κλειδί για την επίτευξη των στόχων της χιλιετίας για ασφαλή μητρότητα και μείωση της μητρικής και νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκόσμια.

H Κύπρος, από το 2010, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκονται πολύ υψηλά στη διενέργεια καισαρικών τομών, φθάνοντας στο 51% του συνόλου των γεννήσεων παγκύπρια. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θέτουν τον φυσιολογικό τοκετό ως σημείο αναφοράς, επισημαίνοντας ότι οι καισαρικές τομές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 12% με 15% του συνόλου των γεννήσεων σε μία χώρα. Η Κύπρος έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτή την οδηγία και σίγουρα αυτοί οι δείκτες απαιτείται να βελτιωθούν.

Τ o Υπουργείο  της Υγείας, με συντ oνιστή τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών,   έχει ως στόχο τη συνεχή ανάπτυξη και ορθή αξιοποίηση του μαιευτικού δυναμικού, τον εκσυγχρονισμό των μαιευτικών υπηρεσιών προς την έγκυο γυναίκα και την   οικογένειά της και κατ’ επέκταση, τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας. Προσεγγίζουμε θετικά την ένταξη της μαιευτικής φροντίδας εγκύων χαμηλού κινδύνου σε πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην κοινότητα, επιδιώκοντας ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών μητρότητας ευέλικτο, με προτεραιότητα στην ενημέρωση της γυναίκας, την αποδοχή της εγκυμοσύνης ως φυσιολογικό συμβάν στη ζωή της, καθώς και συνοχή στη φροντίδα από τον ίδιο επαγγελματία υγείας. Θετικά συζητούμε και την εισήγηση των μαιών για δημιουργία «δωματίου φυσικού τοκετού» εντός μαιευτηρίων, όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι εγκυμονούσες χαμηλού κινδύνου.

Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Υγείας με συντονισμό από τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και σε στενή συνεργασία με τις μαίες, έχει ολοκληρώσει επιτεύγματα προς όφελος των μαιών και του μαιευτικού επαγγέλματος στην Κύπρο, όπως:

1.      Την προώθηση της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία, προαγωγή, υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Στην Εθνική Επιτροπή που συστάθηκε για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής συμμετέχουν τρείς μαίες.
2.      Τη δημιουργία πρωτοκόλλων που αφορούν στη μαιευτική άσκηση και φροντίδα, καθώς επίσης και κανονισμούς που διέπουν τη μαιευτική άσκηση, όπως Κώδικα Μαιευτικής Δεοντολογίας, Κώδικα Πρότυπης Επαγγελματικής συμπεριφοράς των Μαιών,   Κώδικα Επαγγελματικών Αρμοδιοτήτων και Υποχρεώσεων των Μαιών, και Συνεχή Επαγγελματική Ανάπτυξη.
 
Η συμβολή των μαιών   μέσα στο  σύστημα υγείας είναι συνεχής και διαχρονική,   γι’ αυτό και   συγχαίρω την Επιτροπή Μαιών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών για την πρωτοβουλία και απόφασή της να διοργανώσει εκστρατεία για την προώθηση και υποστήριξη του φυσιολογικού τοκετού. Το Υπουργείο Υγείας,   υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η όλη εκστρατεία, δηλώνει αρωγός σε αυτή την προσπάθεια που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στον τομέα της μητρικής και νεογνικής υγείας, μέσα από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την εκπαίδευση των ζευγαριών στα θέματα του φυσιολογικού τοκετού.
_______________
Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Χριστίνα Γιαννάκη.