8/4/14

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά από σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
μετά από σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας.

Μετά τη σύσκεψη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνεδρία, όπου εξετάστηκαν θέματα ανάπτυξης και οι παθογένειες της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με την ανάπτυξη που επιδιώκουμε όλοι να φέρουμε στον τόπο. Εξετάστηκαν, επίσης, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θεσμοί, το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, τα θέματα της διαφθοράς και θέματα ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολές, τα πορίσματα του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας να τύχουν επεξεργασίας για να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να μεταρρυθμίσουμε το κράτος και τους θεσμούς, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης».

Πρόσθεσε ότι «συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος σήμερα και σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και το θέμα της κύριας κατοικίας.

Επειδή ακούγονται επικρίσεις για το θέμα της κύριας κατοικίας, σημειώνω ότι είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση, μεγάλης ευαισθησίας ζήτημα, όπως και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συλλογική ευθύνη και συναίνεση, έτσι ώστε να μη δημιουργήσουμε ζημιά στο οικονομικό οικοδόμημα και στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και από την άλλη να προστατεύσουμε πραγματικά τους πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Θα πρέπει, όμως, να υπομνήσουμε το εξής πολύ σημαντικό: Έχει δημιουργηθεί ένα αχρείαστο αίσθημα πανικού που δεν δικαιολογείται. Καμιά εκποίηση για την κύρια κατοικία δεν προβλέπεται να γίνει στο σύντομο μέλλον, καμιά επανάκτηση ακινήτου δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και η Κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας για την κατάθεση σειράς νομοσχεδίων σε τρεις βασικούς άξονες που θα ρυθμίζουν το θέμα της κύριας κατοικίας.

Ο πρώτος αφορά το θέμα του τραπεζικού διαμεσολαβητή. Στις επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις και θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για να ρυθμιστεί και αυτό το θέμα επιτέλους και από εκεί θα ξεκινά η πρώτη διασφάλιση εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Ο δεύτερος αφορά σε μια μνημονιακή μας υποχρέωση και γίνεται τεράστια δουλειά αυτή τη στιγμή από τρεις Επιτροπές (Τεχνοκρατών, εμπλεκομένων φορέων έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα και διυπουργικής επιτροπής), στο Υπουργείο Οικονομικών, για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη φερεγγυότητα νομικών και φυσικών προσώπων.

Σε αυτό τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, για την οποία θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του αυτού του έτους, ρυθμίζεται εν πολλοίς και το θέμα της κύριας κατοικίας.

Η νομοθεσία μας σήμερα στα θέματα φερεγγυότητας νομικών και φυσικών προσώπων είναι εξαιρετικά αναχρονιστική, είναι μαύρο ή άσπρο.

Τρίτος άξονας είναι η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το γνωστό ενοίκιο αντί υποθήκης (rent for mortgage). Σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης δεν μπορούν να αποπληρώσουν να μπορεί κάποιος άλλος οργανισμός να αναλαμβάνει το ακίνητο και να δίδεται ενοίκιο με την προοπτική σε κάποιο χρόνο, αν υπάρχει δυνατότητα, να επανακτήσουν την κυριότητα του. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε λίγες βδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει όλοι μας να συναισθανθούμε το βάρος της ευθύνης που έχουμε όλοι απέναντι στη συνολική οικονομία και στους πολίτες και από κοινού Κυβέρνηση, κόμματα, Βουλή να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα».

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ξανά ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και ότι ο πανικός που έχει δημιουργηθεί για το θέμα «δεν δικαιολογείται από τις εξελίξεις».
Ερωτηθείς για το θέμα διαχωρισμού της τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εδώ και ένα χρόνο υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το πώς οι τράπεζες μας θα σταθούν καλύτερα υπό τις νέες συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «είναι θέμα των τραπεζών να αποφασίσουν πώς καλύτερα θα διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια τους».
__________________