7/4/14

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας συμμετείχε στο Δημόσιο Φόρουμ για τον Πολιτισμό στο Παρίσι



Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας συμμετείχε
στο Δημόσιο Φόρουμ για τον Πολιτισμό στο Παρίσι


Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Αίγλη Παντελάκη συμμετείχε στο Δημόσιο Φόρουμ για τον Πολιτισμό με θέμα "Μέλλον της Ευρώπης, Μέλλον του Πολιτισμού", που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας στο Palais de Chaillot στο Παρίσι, στις 4 και 5 Απριλίου 2014.

«O Πολιτισμός σήμερα θα πρέπει να μας απασχολήσει, όχι μόνο για τα βασικά χαρακτηριστικά του, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, της συμβολής του στην ανάπτυξη της έξυπνης αειφόρου ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά επειδή έρχεται ως απάντηση στην οικονομική κρίση ως θεραπευτική επίδραση στους ανθρώπους, εφόσον ενισχύει τη δημιουργικότητα και απελευθερώνει την έκφραση ανυψώνοντας την ψυχή», ανέφερε στην παρέμβασή της η κα Παντελάκη.

Πρόσθεσε: «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε ζητήματα, τα οποία ενισχύουν την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής, να εμπλουτίσουμε τη διαφορετικότητα, να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή καθώς και την ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία. Ο πολιτισμός να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την τεχνολογία και με τον κυβερνοχώρο, ο οποίος θα πρέπει να διέπεται από δημοκρατικές αξίες και ουδετερότητα, καθώς και από προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι μέγιστης σημασίας το γεγονός ότι διατηρώντας τη σωστή ισορροπία αναπτύσσουμε προσεκτικά τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής».

Η Διάσκεψη για τον πολιτισμό στην Ευρώπη στόχο είχε να σηματοδοτήσει μια νέα  αρχή στον διάλογο μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Πολιτισμού, των εκλεγμένων αντιπροσώπων, των καλλιτεχνών, των δημιουργών και των πολιτών για το μέλλον του πολιτισμού στην Ευρώπη, ως βασικού κοινωνικού και οικονομικού παράγοντα του μέλλοντός της.

Η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κα Aurélie Filipetti, στην πρόσκλησή της προς τους Ευρωπαίους ομόλογούς της, ανέφερε τα εξής: «Η ταυτότητα της Ευρώπης είναι στενά συνδεδεμένη με τον πλούτο της πολιτιστικής της κληρονομιάς και τη ζωτικότητα της δημιουργίας της, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της παγκόσμιας εμβέλειάς της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή αξιόλογες πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένων του χρηματοδοτικού προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη", της πρωτοβουλίας "Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης" και της "οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων". Γι'αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει την πολιτική της και να καταρτίσει μια ενιαία φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική στην εποχή  της ψηφιακής επανάστασης. Είναι επείγουσα ανάγκη να προσαρμοστούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ποικιλομορφία της δημιουργίας σε αυτό το νέο περιβάλλον, προωθώντας παράλληλα την προσβασιμότητα των έργων».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. François Hollande συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας των Υπουργών Πολιτισμού και των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, 4 Απριλίου, αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση του νεοσυσταθέντος Υπουργικού Συμβουλίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz, οι Επίτροποι, Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Πολυγλωσσίας κα Ανδρούλλα Βασιλείου και Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών κ. Michel Barnier, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Irina Bokova, ο σκηνοθέτης κ. Κώστας Γαβράς και ο συνθέτης κ. Jean-Michel Jarre.

«Είναι εξαιρετικής σημασίας η πρωτοβουλία για διοργάνωση του σημαντικού αυτού Φόρουμ καθώς και η ένταξη του πολιτισμού στο κέντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την παραμονή των Ευρωεκλογών», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος. Πρόσθεσε επίσης ότι «ο Πολιτισμός είναι μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία της Ευρώπης, αφού είναι πηγή εργοδότησης και δημιουργίας παρουσιάζοντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ηπείρους».

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, 50 καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας, ανάμεσα στους οποίους ο Peter Brook, ο Jean-Claude Carrière, ο Luc Dardenne, ο Stephen Frears, υπέγραψαν τη διακήρυξη "Πρόσκληση του Chaillot", αναφέροντας ότι σε πολλές χώρες ο πολιτισμός είναι το πρώτο θύμα των οικονομικών μέτρων και καλώντας τους πολιτικούς να υιοθετήσουν άμεσα ενιαία στρατηγική για τον πολιτισμό.

--------------------