4/4/14

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Λευκωσίας που θα εξυπηρετεί και τις δυο κοινότητες

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται η νέα Μονάδα Επεξεργασίας
Λυμάτων Λευκωσίας που θα εξυπηρετεί και τις δυο κοινότητες


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη ανακοίνωσαν σήμερα την ολοκλήρωση του έργου για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων που θα εξυπηρετεί και τις δυο κοινότητες.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση εγκαινίων στη Μονάδα την Τρίτη, 8 Απριλίου 2014, στις 11.30 π.μ. Ομιλίες στην τελετή εγκαινίων θα εκφωνήσουν οι εκπρόσωποι των δυο κοινοτήτων στη Λευκωσία κ.κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και Kadri Fellahoğlu, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας κ. Štefan Füle, και ο κ. Olivier Adam, Αναπληρωτής Διοικητής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών. Θα ακολουθήσει μια συμβολικού χαρακτήρα τελετή που θα περιλαμβάνει τα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας και το πότισμα ελαιόδεντρων με νερό που έτυχε επεξεργασίας στη μονάδα.

Το έργο – με συνολικό προϋπολογισμό περίπου €29 εκ. – συγχρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (70%) και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα (30%). Το έργο υλοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP-PFF) και είναι το μεγαλύτερο που υλοποιήθηκε από το UNDP-PFF στην Κύπρο.

Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα δικοινοτικής συνεργασίας στην Κύπρο. Η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Λευκωσίας άρχισε να λειτουργεί το 1980. Το 2003 άρχισε να αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά προβλήματα και λήφθηκε απόφαση για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες για την καινούργια και υπερσύγχρονη μονάδα ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2010, ενώ η μονάδα μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον Ιούνιο του 2013.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως το έργο από την έναρξή του, χρηματοδοτώντας πλήρως τον σχεδιασμό της νέας μονάδας και καλύπτοντας το 30% της δαπάνης κατασκευής της. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών προωθεί και διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και επόπτευσε τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προετοιμασία και θέση σε λειτουργία της νέας δικοινοτικής μονάδας σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις δύο κοινότητες.

Η νέα μονάδα επί του παρόντος επεξεργάζεται κατά μέσο όρο 30.000 κυβικά μέτρα λυμάτων την ημέρα – που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 270.000 ανθρώπων – με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής (βιοαντιδραστήρες μεμβρανών) σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Επιπλέον, η νέα μονάδα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει το ενεργειακό περιεχόμενο των βιοστερεών σε πράσινο ηλεκτρισμό και βιολογικά λιπάσματα, συμβάλλοντας έτσι στην περιβαλλοντική αειφορία και μειώνοντας το φυσικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στο νησί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών επιθυμούν να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους στους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων της Λευκωσίας, τους μηχανικούς και τις τεχνικές ομάδες, για το σημαντικό αυτό επίτευγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών καλούν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να καλύψουν την εκδήλωση των εγκαινίων».
-------------------
4/4/2014