7/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στην τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού παιδικής λογοτεχνίας

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, για να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.


Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και η γνωριμία των παιδιών με λογοτέχνες και τα έργα τους αποτελούν σημαντικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Παράλληλα με τις δικές μας δράσεις επικροτούμε, ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες άλλων φορέων και συνδέσμων. Ειδικά η προσφορά του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, που φέτος γιορτάζει και τα 40χρονα του, είναι αξιοσημείωτη και συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή και διάδοση της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας τόσο στον τόπο μας όσο και διεθνώς.

Η αγάπη του παιδιού για το βιβλίο πρέπει να καλλιεργείται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, και το διάβασμα να εντάσσεται με τρόπο φυσιολογικό στις καθημερινές και ευχάριστες συνήθειές του. Μέσα από τη λογοτεχνία τα παιδιά ανακαλύπτουν νέες διαστάσεις του εαυτού τους και του κόσμου, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ταυτίζονται με ήρωες και ηρωίδες, θέτουν ερωτήματα και βρίσκουν απαντήσεις, βιώνουν συναισθήματα, αναμετρούνται με τους φόβους τους, απολαμβάνουν, δημιουργούν. Προωθώντας την παιδική και νεανική λογοτεχνία δημιουργούμε παιδιά– αναγνώστες, που θα είναι οι αυριανοί συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Λόγω αυτού του ευρύτερα παιδευτικού ρόλου του βιβλίου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο μάθημα της λογοτεχνίας, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση. Στόχος των σχετικών Αναλυτικών Προγραμμάτων πρέπει να είναι η θεώρηση της λογοτεχνίας ως μορφωτικού και αισθητικού αγαθού, μέσω του οποίου καλλιεργούνται οι ανθρωπιστικές και πανανθρώπινες αξίες, διευρύνονται οι γνώσεις, οι ευαισθησίες και η φαντασία των παιδιών, ενισχύεται η γλωσσική τους επάρκεια και το αισθητικό τους κριτήριο, αναπτύσσεται η κριτική-ερμηνευτική τους ικανότητα.

Απόψε τιμούμε πέντε συγγραφείς, τα έργα των οποίων κρίθηκαν ως τα καλύτερα από τα υποβληθέντα για το 2013. Στην Κατηγορία του Μυθιστορήματος: την Άννα Κουππάνου, την Εύα Κασιάρου και τη Βασιλική Κατή, και στην Κατηγορία του Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: τον Κώστα Πραξιτέλους και τον Κώστα Παπαϊωάννου. Συγχαίρω τους βραβευθέντες και τους εύχομαι συνέχιση της δημιουργικής τους πορείας με ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις, σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Συγχαίρω, επίσης, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου τόσο για την πολυετή δράση και προσφορά του όσο και για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, αλλά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου που είναι ο αθλοθέτης των διαγωνισμών.

Διαβεβαιώνω, τέλος, όλους ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους Κύπριους λογοτέχνες και θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε πρωτοβουλία προώθησης του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας.

--------------------