22/4/14

1η Συνάντηση Συμβουλευτικής Ομάδα του έργου MED-ALGAE



1η Συνάντηση Συμβουλευτικής Ομάδα του έργου MED-ALGAE
«Παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη σε επιλεγμένες περιοχές της Μεσογείου”



Στις μέρες μας έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες για να βρεθούν εναλλακτικά καύσιμα για την αντικατάσταση των προϊόντων πετρελαίου και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Μια τέτοια λύση είναι η παραγωγή και διάθεση στην αγορά βιοντιζελ. Ωστόσο ένα από τα κύρια προβλήματα  που παρουσιάζει ο τομέας είναι η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών παραγωγής του. Μια λύση σε αυτό το ζήτημα φαίνεται πως θα μπορούσε να είναι η καλλιέργεια θαλάσσιων μικροφυκών. Τα μικροφύκηπαρουσιάζουνυψηλότερη απόδοση για παραγωγή βιοντίζελ σε σχέση με τις ενεργειακές καλλιέργειες.

Το έργο «Παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη σε επιλεγμένες περιοχές της Μεσογείου- MED-ALGAE» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης ENPI Med. Πρόκειται για ένα έργο νέας τεχνολογίας το οποίο μπορεί να συμβάλει στους στόχους της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την «αλλαγή του κλίματος και την ενέργεια».

Για την επίτευξη των στόχων του έργου έχει δημιουργηθεί μια πολύ ισχυρή κοινοπραξία εταίρων μετο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνώντου Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, να συντονίζει την προσπάθεια αυτή σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών. Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 12 οργανισμοί από 6 Μεσογειακές χώρες: Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Λίβανο και Αίγυπτο.

Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της παραγωγής και χρήσης εναλλακτικού καυσίμου από μικροφύκη μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων εργαστηρίων αλλά και πιλοτικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένου ενός Μεσογειακού Περιφερειακού Κέντρου Βιοπαραγωγής στην Αλεξάνδρεια (Αίγυπτο) και δοκιμής σχετικού παραγόμενου βιοντίζελ.

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των μικροφυκών για την παραγωγή βιοντίζελ από τη δέσμευση των αερίων του θερμοκηπίου από βιομηχανικές αναπτύξεις, την εκμετάλλευση υδάτων τριτοβάθμιας επεξεργασίας αλλά και η εκμετάλλευση των παραπροϊόντων που προκύπτουν από την επεξεργασία των μικροφυκών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη φαρμακευτική βιομηχανία και στη βιομηχανία τροφίμων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Πολύκαρπο Πολυκάρπου, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, (συντονιστής έργου) στο τηλέφωνο 22403117 ή emailp.polycarpou@arinet.ari.gov.cy ή με την κα Ανθή Χαραλάμπους, Διευθύντρια
Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών, στο τηλέφωνο 22667716 ή emailanthi.charalambous@cea.org.cy .

Ιστοσελίδα του έργου www.med-algae.eu

Πλαίσιο κειμένου: Με τη χρηματική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος
Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης ENPI Med