4/3/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμετείχε στο Συμβούλιο της ΕΕ για το Περιβάλλον


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφορικά με το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο 2020-2030, ο κ. Κουγιάλης υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει παρόμοιες απαιτήσεις από την Κύπρο που έχει ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα, όπως από τις υπόλοιπες χώρες που έχουν διασυνδεδεμένα συστήματα. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει την ανάγκη καθορισμού δεσμευτικών στόχων σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα παρασχεθεί στα κράτη μέλη η ευελιξία να καθορίσουν εθνικούς στόχους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας και των ηλεκτρικών τους δικτύων. Επισήμανε ότι η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και η εξάρτηση της παραγωγής αυτής από τις καιρικές συνθήκες δημιουργεί προκλήσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου. Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα σήμερα.

Σε παρέμβασή του στο θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), ο Υπουργός υπογράμμισε την έντονη επιθυμία της Κύπρου για γρήγορη επίτευξη συμφωνίας, η οποία να δίνει καθαρό και νομικά ισχυρό δικαίωμα στα κράτη μέλη να αποφασίζουν τα ίδια για την εδαφική τους διαχείριση όσον αφορά την καλλιέργεια ΓΤΟ. Σημαντικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου εργαλείου, συνέχισε ο κ. Κουγιάλης, είναι η συμπερίληψη των λόγων τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να επικαλεστούν, ώστε να μπορούν να εισάγουν αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα καλλιέργειας ΓΤΟ.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συζήτησαν, επίσης, το θέμα της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Στην παρέμβασή του ο Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου έχει αποφασίσει τον καταρτισμό Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Πράσινη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2020, στο πλαίσιο υιοθέτησης δράσεων για τη μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον οικονομία.