29/3/14

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην οικονομία

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
σε αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην οικονομία


Η πιστή εφαρμογή του μνημονίου και η πολιτική της σύνεσης που ακολουθεί η Κυβέρνηση απομάκρυναν οριστικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας, σταθεροποίησαν την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε λιγότερο από 11 μήνες, διαψεύδοντας εκκωφαντικά τις δυσοίωνες προβλέψεις εντός και εκτός Κύπρου για το ύψος των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης.

Αυτή η συνετή πολιτική επιλογή της μόνης εφικτής λύσης για πρώτη φορά έφερε μετά από τέσσερα χρόνια διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών, τη δραματική μείωση των αποδόσεων του κυπριακού χρέους, την αναβάθμιση για 11 ο συνεχόμενο μήνα από την Κομισιόν του δείκτη οικονομικού κλίματος για τη χώρα μας που ανήλθε στο ψηλότερο σημείο τριετίας, αλλά και τη σχεδόν εξάλειψη των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές εντός Κύπρου.

Φυσικά παραμένουν τα προβλήματα και οι δυσκολίες. Η ανεργία είναι εδώ, αλλά επίσης είναι γεγονός ότι η ανεργία αυξήθηκε από το 3% στο 14%, όταν η χώρα μας δεν βρισκόταν ακόμη στο μνημόνιο.

Η ανάπτυξη που θα μειώσει την ανεργία δεν μπορεί να έρθει σε μια χώρα που βρίσκεται εκτός αγορών για τέσσερα χρόνια. Συνεπώς, η μόνη οδός για επιστροφή στις αγορές και για έξοδο από το μνημόνιο είναι αυτή που ακολουθεί η Κυβέρνηση και όχι οι αποτυχημένες συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος, χωρίς πειστικές αντιπροτάσεις.