21/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη σε τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου



Nα μη μεταδοθεί πριν τις 7.30μ.μ.


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την οποία θα απονεμηθούν 20 διδακτορικοί τίτλοι και 200 μεταπτυχιακά διπλώματα επιπέδου μάστερ.



Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση ενός κύκλου έντονων προσπαθειών και σκληρής δουλειάς των φοιτητών, στο πλαίσιο των απαιτητικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγχαίρω ολόψυχα όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες για την επιτυχία τους.

Συγχαρητήρια απευθύνω επίσης και στις οικογένειες των σημερινών αποφοίτων που βρίσκονται εδώ για να μοιραστούν τη χαρά μαζί με τα παιδιά τους. Συγχαρητήρια απευθύνω, ιδιαιτέρως, και σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των οποίων το έργο αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την επιστημονική επάρκεια και την πνευματική καλλιέργεια των αποφοίτων.

Στην προσπάθειά του να προσφέρει μια σωστή καθοδήγηση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές και αυριανές ανάγκες της οικονομίας αλλά και στις υψηλές προσδοκίες της κυπριακής κοινωνίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει οργανώσει 60 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε επίπεδο μάστερ και 45 σε επίπεδο διδακτορικού. Σημειώνω την προσφορά, για πρώτη φορά φέτος, των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη «Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση», που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στη «Μηχανική Πετρελαίων» της Πολυτεχνικής Σχολής, που έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη πλούσιες επιλογές των φοιτητών.
Χαίρομαι να παρατηρήσω ότι απόψε θα δοθούν τα 220 μεταπτυχιακά διπλώματα σε φοιτητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική, τη Γεωργία, το Ιράν, την Ινδία, την Ουγγαρία, τη Νιγηρία, τη Ρωσία, το Πακιστάν, την Ιταλία, την Ουκρανία, την Τσεχία και την Κίνα.

Όσο μικρή αριθμητικά και αν είναι η συμμετοχή των ξένων φοιτητών στα μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, η διασπορά των διπλωμάτων του σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη της υφηλίου επιβεβαιώνει την παγκόσμια αναγνώριση του σημαντικού αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Κύπρου.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η στρατηγική μας για τα δημόσια πανεπιστήμια περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό, ειδικά για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου. Θα κάνουμε πράξη αυτό που για δεκαετίες παρέμενε στα λόγια, να γίνει δηλαδή η Κύπρος ένα περιφερειακό κέντρο παροχής ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε τροποποιώντας τη σχετική νομοθεσία έτσι ώστε να είναι δυνατή η προσφορά και άλλων αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών.

Κάθε φορά που ένα πανεπιστήμιο παραδίδει στην κοινωνία μας μια νέα σειρά επιστημόνων, η αισιοδοξία μας για το μέλλον της Κύπρου ενισχύεται και η πεποίθησή μας ότι αυτός ο τόπος θα τα καταφέρει και θα προοδεύσει, δικαιώνεται. Η πατρίδα μας ανέκαθεν εναπέθετε συστηματικά τις ελπίδες της για ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά. Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον αριθμό πτυχιούχων νέων.

Οι νέοι αυτού του τόπου είναι το δόρυ και η ασπίδα της χώρας μας σε όλες τις ευγενείς και φιλόδοξες διεκδικήσεις μας. Πρωτοστάτησαν σε κάθε αγώνα της κοινωνίας για ελευθερία, για αξιοπρέπεια, για προκοπή και ευημερία.

Σήμερα η εποχή που ζούμε επιβαρύνεται αφενός από τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής πατρίδας μας και αφετέρου από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία διανύουμε.
Θέλω να επισημάνω ότι τόσο για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος όσο και για την έξοδό μας από την οικονομική κρίση χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, θάρρος και επιμονή. Και εσείς οι νέοι και εμείς οι παλαιότεροι. Ως Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Το έργο μας δεν είναι εύκολο.

Εμείς δεν πιστεύουμε σε μαγικές λύσεις που μπορούν να απαντήσουν στα συσσωρευμένα προβλήματα, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι, και σε αυτό θέλω να εμπιστευτώ και τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων, μέσα από συγκεκριμένα και συγκροτημένα μέτρα, να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Να διαμορφώσουμε συνθήκες ανάπτυξης προκειμένου να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε: Να δώσουμε, δηλαδή, την ευκαιρία σε εσάς τους νέους να ελπίζετε και να σχεδιάζετε το μέλλον σας χωρίς τον φόβο της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας.

Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η απαλλαγή από την αναξιοκρατία, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ανάδειξη των αρίστων σε κάθε τομέα αποτελούν για εμάς βασικές προτεραιότητες.

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που μας ταλαιπώρησαν τις δεκαετίες που πέρασαν και μας οδήγησαν στη σημερινή δεινή κατάσταση και να επιδιώξουμε τη μεγάλη αλλαγή στους θεσμούς και στην κοινωνία.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Στα μέχρι σήμερα κακώς έχοντα είμαστε υπόλογοι εμείς οι πολιτικοί. Γι’ αυτό, μέσα από την αυτοκριτική, οφείλουμε σήμερα να διορθώσουμε τα λάθη μας για να δώσουμε σ’ εσάς ένα σωστό αύριο.

Σε αυτή την προσπάθεια αναμένουμε από τη νέα γενιά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ρήξης με τη στασιμότητα και, χωρίς συμβιβασμούς με τη μετριότητα, να δώσει τον καλύτερό της εαυτό για την πατρίδα του μέλλοντος. 
Θεωρώ ότι σε αυτή την πορεία προς τα εμπρός τα πανεπιστήμιά μας έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Το σημαντικό πνευματικό και επιστημονικό απόθεμα που υπάρχει μέσα στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα, οι διεθνείς εμπειρίες και η έμφυτη τάση προς την έρευνα και την καινοτομία αποτελούν στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν ως αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου.

Η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να συνεχίσει να αναπτύσσεται προάγοντας υψηλού επιπέδου διδακτικό και ερευνητικό έργο. Πρόθεσή μας είναι τα θέματα της παιδείας να επηρεαστούν το ολιγότερο δυνατόν από πολιτικές περικοπών και μέτρων λιτότητας, γιατί στην παιδεία επενδύουμε το μέλλον της πατρίδας μας.

Η Πολιτεία συναισθάνεται την υποχρέωσή της, αλλά αισθάνεται και περηφάνια διότι η επένδυσή της στη γνώση, την καινοτομία και την έρευνα αποφέρει καρπούς. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας είναι δεδομένα. Τα επιτεύγματά σας αποτελούν παράδειγμα για πολλούς και, μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών σας αυτών, θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα πρέπει να υποδείξω ότι η ανάγκη αύξησης της απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων τόσο στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και στο πλαίσιο της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων με στρατηγικές συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβεβλημένη.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης απέδωσαν αποτελέσματα, πετυχαίνοντας η συγχρηματοδότηση για τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 50%, που ήταν προηγουμένως, να αυξηθεί, για την περίοδο 2014-17, στο 95%.

Αν αναλογιστείτε ότι για την περίοδο 2014-2020 τα κονδύλια που θα διατεθούν από την Ευρώπη για έρευνα και καινοτομία ανέρχονται στα €70 δις, τότε μπορείτε να αντιληφθείτε πόσα μπορεί να κερδίσουμε από τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, μέσα από ένα σωστό προγραμματισμό. Αν στις δύσκολες ώρες που περάσαμε κατορθώσαμε να απορροφήσουμε €50 εκ., όταν η συγχρηματοδότηση ήταν μόλις στο 50%, αναλογιστείτε πόσο επιτυχής θα είναι η προσπάθειά σας στο 95%.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού υλοποίησης έργων ανάπτυξης περιλαμβάνονται και στρατηγικά έργα υποδομής του Πανεπιστημίου Κύπρου όπως, για παράδειγμα, η ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης και η Πολυτεχνική Σχολή της οποίας τον θεμέλιο λίθο ελπίζουμε να θέσουμε μέσα στο 2014.  

Ως Πολιτεία αισθανόμαστε περήφανοι διότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας δεν έχει κάμψει το ηθικό και τη δημιουργικότητα των μυαλών του τόπου μας που συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάκτηση της αριστείας. Αισθανόμαστε περήφανοι διότι, αν και μικροί σε μέγεθος, διαπρέπουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Προσδοκία μας είναι να στεγάσουμε επαρκώς και άρτια τα ερευνητικά εργαστήρια και τις ερευνητικές έδρες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους και αξιοποιώντας το συντομότερο τα ερευνητικά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας.

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι, 

Εσείς αποτελείτε το μέλλον αυτού του τόπου. Εσείς, αγαπητοί απόφοιτοι, γίνεστε σήμερα οι καλύτεροι πρεσβευτές του πανεπιστημίου σας. Είμαι βέβαιος ότι με τα εφόδια που έχετε πάρει, θα ανταποκριθείτε με επάρκεια σε αυτόν τον τιμητικό τίτλο και σε αυτό τον τιμητικό ρόλο που αποκτάτε σήμερα. Είμαι επίσης σίγουρος ότι θα αναδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών των γονιών σας, των καθηγητών σας και της κοινωνίας μας, ως επιστήμονες, ως άνθρωποι και ως πολίτες της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας, που για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιουργήσαμε εμείς οι παλαιότεροι στο παρελθόν, χρειάζεται τη δική σας πνοή, γνώση και εμπειρία. Τη δική σας συμβολή. Για να μπορέσουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, μέσα από την απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας και την έξοδο από τα οικονομικά αδιέξοδα, να φέρουμε συνθήκες πραγματικής ειρήνης και ελευθερίας, ευημερίας και προόδου για τον λαό μας.

Επιθυμώ, κλείνοντας, να σας απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια και σας εύχομαι κάθε καλό. Να είστε βέβαιοι ότι τόσο με τη δική σας όσο και με τη δική μας συμβολή η πατρίδα μας μπορεί και θα πάει μπροστά και ακόμη καλύτερα.

---------------------