21/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Π. Πετρίδη σε συνέντευξη Τύπου για τα επιτεύγματα της νεφρολογικής έρευνας στην Κύπρο

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που προλογίζω τη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Τα επιτεύγματα της νεφρολογικής έρευνας στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια».
Η έρευνα αυτή είναι η απόδειξη της επιτυχίας της συνεργασίας του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τα νεφρολογικά τμήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων αλλά και με ιδιώτες γιατρούς.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε μερικά στοιχεία για το κέντρο μέσω του οποίου πήρε σάρκα και οστά η όλη έρευνα.

Το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής δημιουργήθηκε το 2010 μετά από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χρηματοδότηση ήταν αποτέλεσμα ανοικτού διαγωνισμού του ιδρύματος κατά τον οποίο η ερευνητική πρόταση της ομάδας του καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα κατατάγηκε πρώτη με την υψηλότερη βαθμολογία. Στην καρδιά του έργου που είναι πρωτοποριακό ήταν η δημιουργία της πρώτης Παγκύπριας Εθνικής Βιοτράπεζας γενετικού και άλλου υλικού.

Στόχος, για την πρώτη τετραετία, η καταγραφή στη βιοτράπεζα των κληρονομικών νεφροπαθειών. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς την προσφορά εδώ και δεκαετίες, τόσο του καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα όσο και του πρώην Διευθυντή της Νεφρολογικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δρα Άλκη Πιερίδη.

Η οργανωμένη αυτή συλλογή βιολογικών υλικών και ιατρικών ιστορικών χιλιάδων εθελοντών θα δώσει τη δυνατότητα αυτό το υλικό να χρησιμοποιηθεί για βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεφροπαθών.

Σκοπός η συνεχής έρευνα στον τομέα των νεφροπαθειών, καλύτερη και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ενός εκάστου ασθενούς σε προσωπικό επίπεδο και εκπαίδευσης του προσωπικού που εμπλέκεται στην όλη πορεία αυτών των νοσημάτων.

Η βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη που πήρε έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής για να δημιουργήσει συλλογές ιατρικών αρχείων και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μαζί με βιολογικά υλικά από υγιείς και ασθενείς με γενετικές ασθένειες.

Σε αυτή την πρώτη φάση, η ερευνητική ομάδα, μαζί με τους νεφρολόγους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχει εστιαστεί σε ασθενείς με μονογονιδιακές ασθένειες. Αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλες ασθένειες στην εκδήλωση των οποίων παίζει ρόλο η γενετική, όπως πολυπαραγοντικές ασθένειες που έχουν μικρή ή μεγάλη γενετική συνιστώσα, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και οι καρκίνοι.

Το Υπουργείο Υγείας επιδοκιμάζει και ενθαρρύνει τόσο τους Κύπριους πολίτες όσο και το ιατρικό προσωπικό να συνεργάζεται με την ομάδα για υλοποίηση αυτών των χρήσιμων στόχων δημόσιας υγείας οι οποίοι στο μέλλον θα αποβούν προς το οικονομικό συμφέρον της πολιτείας και των ίδιων των ασθενών.

Αναλυτικότερα στοιχεία και δεδομένα αυτής της εξαιρετικής δουλειάς θα δοθούν από τους επιστήμονες που υλοποιούν το έργο.

Εδώ θα ήθελα να συγχαρώ τον δρα Κωνσταντίνο Δέλτα, τον δρα Άλκη Πιερίδη και όλους όσους με ενθουσιασμό και αγάπη έχουν δουλέψει ώστε να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα.

Το μεγάλο κέρδος και όφελος αυτής της συλλογικής δουλειάς θα το έχει ο Κύπριος πολίτης και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.