12/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φωτίου στην έναρξη σεμιναρίου των υπηρεσιών που συμμετέχουν στο ΚΣΕΔ




Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φωτίου
στην έναρξη σεμιναρίου των υπηρεσιών που συμμετέχουν στο ΚΣΕΔ


Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση μου για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο επιμόρφωσης, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και συνεκπαίδευση του προσωπικού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών  στο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Άμυνας, αποτελεί μια υπηρεσία, η οποία προβάλλει αποφασιστικά τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας που άπτονται, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, αποτελεί το άγρυπνο μάτι της Κύπρου και κατ ΄ επέκταση της  Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολικότερη άκρη της Μεσογείου.

Η αποστολή του Κέντρου Συντονισμού περιλαμβάνει την οργάνωση του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, τον έλεγχο και τη διεύθυνση των ειδικών επιχειρήσεων. Πρωταρχικός στόχος μας, είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και διάσωση ατόμων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, συνεπεία αεροπορικών ή ναυτικών ατυχημάτων. Εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας, μια έκταση δηλαδή 173,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αναλογιζόμενοι τη ραγδαίως μεταβαλλόμενη πολιτικό - στρατιωτική κατάσταση στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, ύστερα και από την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιολογούμε τη δυνατότητα έρευνας και διάσωσης ως ένα θέμα υψίστης σημασίας για την πατρίδα μας. Επιδιώκουμε την εδραίωση της Κύπρου ως νέου σταθεροποιητικού παράγοντα και την καθιέρωσή της ως κέντρου παροχής υπηρεσιών Έρευνας – Διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο νέος πολυδιάστατος ρόλος τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για την προστασία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης, ανθρωπιστικών αποστολών, πειρατείας, ελεύθερης ναυσιπλοΐας αλλά και άλλων συναφών δράσεων, επιβάλλει την επιχειρησιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», τον Ιανουάριο του 2011, έχουν θεσμοθετηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι υποχρεώσεις των υπολοίπων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες διαθέσουν τμήματά τους, κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ σε περίπτωση αεροπορικών και ναυτικών ατυχημάτων ή καταστροφών.

Η αποτελεσματική και άρτια λειτουργία του Κέντρου, είναι αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού, ο διαχωρισμός των ευθυνών και καθηκόντων και η πρακτική εξάσκηση σε πιθανά επεισόδια στο πλαίσιο ασκήσεων, εγγυάται την επιτυχία των αποστολών του.  

Αναντίλεκτα, η συγκυρία της μακράς οικονομικής κρίσης, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας σε όλους τους τομείς. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί ένεκα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δεν πρέπει να αφεθούν να αλλοιώνουν τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό μας. Πολιτεία και κοινωνία, σε πλαίσιο σύμπνοιας και συλλογικότητας, ενώνουμε δυνάμεις και εργαζόμαστε σκληρά για να ανατρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα και να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε πορεία ανάπτυξης, με την προώθηση νέων αναπτυξιακών σχεδίων και προγραμμάτων.
Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία προβάλλει παράλογες ηγεμονικές αξιώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αμφισβητώντας και απαξιώνοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς παραμένουμε σταθεροί σε όλα τα θέματα που ακουμπούν στην κυριαρχία μας ως κράτος μέλος του ΟΗΕ. Η Κυβέρνηση, συνειδητά και υπεύθυνα, προωθεί και θωρακίζει τα δικαιώματά μας, ευθυγραμμιζόμενη παράλληλα με τις  διεθνείς υποχρεώσεις μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία συγχρονίζει τα βήματα της με τη διεθνή Κοινότητα για ένα καλύτερο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Υπουργός υπεύθυνος για τις δραστηριότητες Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω να εξάρω την αξιόλογη προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα, για την εδώ παρουσία και συμμετοχή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εκφράζω την επιθυμία, όπως αυτή η συνεργασία με το ΚΣΕΔ να είναι συνεχής, αποδοτική και ωφέλιμη για διασφάλιση των συμφερόντων της πατρίδας μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία και τα καλύτερα αποτελέσματα στο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Σας ευχαριστώ. 
_________________

Σημ.: Την ομιλία διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας , ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαληκκίδης.