19/2/14

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως





Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, συμμετείχε σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά το πέρας της συνεδρίας έκανε τις εξής δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.



«Σήμερα ολοκληρώθηκε η κατά άρθρον εξέταση των τριών νομοσχεδίων για τη συγκρότηση Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Προσπάθειά μας είναι από τη μια να επιταχύνουμε την εκδίκαση των υποθέσεων που εκδικάζονται στο Ανώτατο Δικαστήριο όπως είναι οι υποθέσεις Διοικητικού Δικαίου, και από την άλλη να επιταχύνουμε την εκδίκαση όλων των εφέσεων ώστε η απονομή να γίνεται κατά επιτρεπτό τρόπο.

Δυστυχώς σήμερα η καθυστέρηση που διαπιστώνεται λειτουργεί αρνητικά ακόμη και στη λειτουργία του κράτους. Τρανό παράδειγμα είναι υποθέσεις που λόγω της εκδίκασής τους οι θέσεις παραμένουν κενές ή συμπληρώνονται από έναν υπάλληλο και στη συνέχεια λόγω της ακυρωτικής απόφασης του δικαστηρίου ανατρέπονται τα προηγούμενα προκαλώντας αναταραχή και μη σωστή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα το οποίο έχουμε εξετάσει σήμερα είναι και η εκδίκαση από το Διοικητικό Δικαστήριο των φορολογικών υποθέσεων παραχωρώντας τη δυνατότητα στο Δικαστήριο να επιλαμβάνεται και επί της ουσίας μιας φορολογικής υπόθεσης αντί του ελέγχου της νομιμότητας όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Με τη ρύθμιση αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να καταφύγει στο δικαστήριο και να αναζητήσει δικαστική απόφαση επί της ουσίας της φορολογίας, δηλαδή αν σωστά επιβλήθηκε και υπολογίστηκε ο συγκεκριμένος φόρος που επιβλήθηκε. Αυτή η δυνατότητα θα παραχωρείται μόνο σε ένα βαθμό εκδίκασης και όχι σε δεύτερο βαθμό για να παρέχεται η δυνατότητα άμεσης διευκρίνισης και δικαστικώς της επιβληθείσας φορολογίας και να μην υπάρχει καθυστέρηση στον υπολογισμό της, πράγμα που συμβαίνει σήμερα. Για παράδειγμα σήμερα μια φορολογική υπόθεση μπορεί να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, να ακυρωθεί για λόγους νομιμότητας, να παραπεμφθεί πίσω στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, να επανεξεταστεί λαμβανομένου υπόψη του λόγου που για τον οποίο ακυρώθηκε από το Ανώτατο, να υποβληθεί ξανά η ίδια φορολογία, να ξανακαταφύγει στο Ανώτατο και ούτω κάθε εξής. Αυτό επιτρέπει σε κάποιους αξιοποιώντας νομικά λάθη σε μια φορολογική υπόθεση να αποφεύγουν την επιβεβαίωση της σχετικής φορολογίας και την καταβολή της.

Αυτή η ρύθμιση παραχωρεί τη δυνατότητα εξέτασης της ουσίας αλλά ρυθμίζει και το χρόνο βεβαίωσης της ουσίας χωρίς να δέχεται άλλη αμφισβήτηση και θα αποτρέψει την αξιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών με σκοπό την αποφυγή της φορολογίας. Το ζήτημα αυτό δεν έτυχε ποτέ ρύθμισης στον τόπο μας και παρέμεινε εκκρεμότητα παρά τη λειτουργία του Εφοριακού Συμβούλιου γιατί δεν λήφθηκε ποτέ απόφαση να ρυθμίσουμε τις φορολογικές υποθέσεις έτσι ώστε αυτές να εκδικάζονται και επί θεμάτων ουσίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νικολάου είπε ότι το Εφοριακό Συμβούλιο επιτελεί ένα εντελώς διαφορετικό έργο, στο οποίο θα μπορούν να γίνονται εξωδικαστηριακές ρυθμίσεις επί φορολογικών θεμάτων με τη συμμετοχή σε μια άτυπη διαδικασία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και του φορολογούμενου ώστε να βρεθεί ή να επιβληθεί η αποδεκτή φορολογία.

Σε ερώτηση σχετικά με το ουσιαστικό έργο και τις μελλοντικές αρμοδιότητες του Εφοριακού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος προωθείται η αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά τόσο τις διαδικασίες ενώπιον του Εφοριακού Συμβουλίου όσο και των αρμοδιοτήτων του Εφοριακού Συμβουλίου έτσι ώστε να περιληφθεί σε αυτές και η φορολογία του ΦΠΑ.

Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο εκδίκασης μιας υπόθεσης προσφυγής για προαγωγή, ο κ. Νικολάου είπε ότι σήμερα υπάρχουν σε εκκρεμότητα 5000 υποθέσεις προσφυγών, ενώ καταχωρούνται δύο έως δυόμισι χιλιάδες προσφυγές τον χρόνο και έχει υπολογιστεί λαμβανομένου υπόψη του χρόνου και του αριθμού δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδικάζουν προσφυγές στον πρώτο βαθμό αλλά και του αριθμού δικαστών που θα διοριστούν στο Διοικητικό Δικαστήριο, υπολογίζεται ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση μιας πρωτόδικης υπόθεσης που σήμερα παίρνει μέχρι και δύο χρόνια, θα περιοριστεί και σίγουρα δεν θα υπερβαίνει τους εννιά μήνες.

Σε ερώτηση αναφορικά με τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου ο κ. Υπουργός είπε ότι με βάση τον προγραμματισμό και την συμπλήρωση της εξέτασης και της ψήφισης της νομοθεσίας αυτής, το Διοικητικό Δικαστήριο θα τεθεί σε λειτουργία από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τον χρόνο ψήφισης της νομοθεσίας από την Ολομέλεια, ο κ. Υπουργός είπε: «Προέκυψε ένα ζήτημα αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος και την αναγκαιότητα διατήρησης κάποιων προνοιών του Άρθρου 146, το οποίο αναλάβαμε να το συζητήσουμε από κοινού με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Γενικό Εισαγγελέα. Η Επιτροπή Νομικών θα ορίσει ξανά συνεδρία σε δεκαπέντε μέρες και αμέσως μετά σίγουρα πρέπει να προωθηθεί προς της Ολομέλεια».

_________________