18/2/14

Υπογραφή Συμφωνίας για τη διαχείριση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου

Στo πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), υπογράφηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2014, συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη διαχείριση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ) από το ΕΤαΕ. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.
Σκοπός του ΤΕΚ είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις ΜμΕ, δεδομένων των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει σήμερα το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ΤΕΚ αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το ΤΕΚ χρηματοδοτείται από δάνειο, ύψους €100 εκ., που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), σε σχετική δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2013. Το ΤΕΚ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα επιλεγούν μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα δημοσιεύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στις αρχές Μαρτίου. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συγχρηματοδοτούν ποσοστό τουλάχιστο 50% των δανείων, που συνεπάγεται ότι, το συνολικό ποσό που αναμένεται να παραχωρηθεί προς τις ΜμΕ θα είναι τουλάχιστον ύψους €200 εκ.
Η διάθεση των πόρων στις ΜμΕ θα πραγματοποιείται μέσω παραχώρησης δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το επιτόκιο και την περίοδο αποπληρωμής. Επισημαίνεται ότι στους δικαιούχους των δανείων θα περιλαμβάνονται και ΜμΕ του πρωτογενούς τομέα και ότι δικαιούχοι συγχρηματοδοτούμενων έργων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία θα μπορούν να λάβουν και δάνειο από το ΤΕΚ.
Ενημερωτική εκδήλωση για το ΤΕΚ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Οικονομικών.