21/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης

Ευχαριστώ θερμά το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης για την ευκαιρία που μου δίνει να απευθύνω αυτό τον εγκάρδιο χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση, σε ένα τόσο ενδιαφέρον, επίκαιρο και φλέγον για τους πολίτες ζήτημα, ένα θέμα που άπτεται, συν τοις άλλοις, του τομέα της δημόσιας υγείας.

Θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο για την πρωτοβουλία αυτή. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρωτοβουλίες σαν αυτή αναπτύσσουν και ενισχύουν συνάμα την αγαστή συνεργασία του Ινστιτούτου με το Υπουργείο Εσωτερικών. Άλλωστε, κοινή συνισταμένη των προσπαθειών όλων μας είναι η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός δράσεων και ενεργειών με μοναδικό γνώμονα και σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και του πολίτη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει το δύσκολο έργο για υλοποίηση των Στρατηγικών Σχεδιασμών του Κράτους, ώστε να εγκαταλειφθούν ανεπιστρεπτί οι πρακτικές απόθεσης των απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτους χώρους, όχι μόνο γιατί αυτό προκύπτει από τις υποχρεώσεις της Κύπρου προς την ΕΕ, αλλά και γιατί αυτό επιτάσσει η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Η επεξεργασία των οικιακών απορριμμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια απόλυτα αναγκαία υπηρεσία που παρέχεται στον πολίτη, ασχέτως οικονομικής κρίσης. Αυτός είναι ο κανόνας. Από την άλλη, διαχρονικός στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ο περιορισμός του κόστους, όσο είναι εφικτό.

Με βάση τα πιο πάνω, προωθείται η υλοποίηση έργων, τα οποία θα παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της λειτουργίας τους, με ανάληψη και του αντίστοιχου κόστους. Τα έργα θα ενταχθούν για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τόσο κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, όσο και κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, προχωρούμε στην υλοποίηση έργων και δράσεων περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η ανάπτυξη έργων υποδομής για την επεξεργασία των στερεών οικιακών αποβλήτων. Στο πλαίσιο του πυλώνα αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στον σχεδιασμό Μονάδων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας. Για τη Μονάδα της Λεμεσού έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός, ενώ σύντομα προγραμματίζεται η προκήρυξη και του διαγωνισμού για τη Μονάδα της Λευκωσίας. Μέχρι τις αρχές του 2016 θα τεθούν και οι δύο Μονάδες σε λειτουργία. Παράλληλα, προχωρά η ετοιμασία μελετών για την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Πάφου.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι το κλείσιμο και η αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποφάσεις του, έχει κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ εκτός από δύο, τον Κοτσιάτη και το Βατί, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού αντίστοιχα.
Παράλληλα, έχει προχωρήσει στις μελέτες για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Πάφου και Λάρνακας-Αμμοχώστου. Ήδη, για την επαρχία Πάφου έχουν αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ για τις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου θα επαναπροκηρυχθούν διαγωνισμοί εντός των ημερών. Πριν το τέλος του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Όσον αφορά τους ΧΑΔΑ στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, το Υπουργείο Εσωτερικών σύντομα θα προκηρύξει διαγωνισμούς για πρόσληψη συμβούλων για ετοιμασία των αναγκαίων μελετών αποκατάστασής τους και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στις εργασίες, αφού κλείσουν και οι δύο εναπομείναντες ΧΑΔΑ με την ολοκλήρωση και λειτουργία των Μονάδων.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην Ανάπτυξη Δικτύου Πράσινων Σημείων (Π.Σ.). Τα Πράσινα Σημεία είναι ειδικά διαμορφωμένοι και περιφραγμένοι χώροι στους οποίους οι πολίτες, αλλά και οι Τοπικές Αρχές θα μπορούν να εναποθέσουν τα ρεύματα αποβλήτων που δεν μπορούν να συλλεγούν με τον κλασικό τρόπο. Τέτοια ρεύματα αποβλήτων είναι τα ογκώδη, όπως παλιά έπιπλα, στρώματα, κλαδέματα, αλλά και φάρμακα, θερμόμετρα, δοχεία από μπογιές κλπ.

Ήδη, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες για το δίκτυο και προχωρά στην ολοκλήρωση των λεπτομερών σχεδίων για υλοποίηση του έργου.

Για την επαρχία Πάφου οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν πριν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Παράλληλα, εντός του μηνός, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα Πράσινα Σημεία των επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου, ενώ προχωρά η ετοιμασία των οριστικών σχεδίων για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, για τις οποίες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τα μέσα του 2015 θα είναι ολοκληρωμένο όλο το δίκτυο.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι ο εκσυγχρονισμός και η εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατεδαφίσεις και Κατασκευές (ΑΕΚΚ). Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν το 2011 οι Κανονισμοί για τα Απόβλητα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, τροποποιήθηκε ο περί Αποβλήτων Νόμος. Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε διορισμό επιθεωρητών οι οποίοι έχουν την ευθύνη επιτήρησης και επιβολής της τάξης σε όσους παραβαίνουν το νομικό πλαίσιο.

Πέραν των πιο πάνω έργων θα πρέπει, παράλληλα, να αναπτυχθούν δράσεις και ενέργειες που αποσκοπούν στην πρόληψη, τη μείωση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει και θα βοηθήσει την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών σε τοπικό επίπεδο.

Προσπάθεια μας είναι οι Τοπικές Αρχές να καταστούν ικανές να πρωταγωνιστούν τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών και στρατηγικών που αφορούν την τοπική ανάπτυξη. Οι Τοπικές Αρχές είναι και θα πρέπει να παραμείνουν οι κύριοι πρωταγωνιστές στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, θα παραμείνει αλληλέγγυο προς τις Τοπικές Αρχές.

Ο τίτλος της εκδήλωσης για ‘μηδέν απόβλητα’ σίγουρα είναι εύηχος. Το ερώτημα είναι πόσο ρεαλιστικός και εφικτός μπορεί να είναι αυτός ο στόχος. Ασφαλώς, το να τίθενται στόχοι είναι θεμιτό, αλλά και επιβεβλημένο. Παράλληλα, θα πρέπει να επικρατεί το μέτρο της λογικής και του ρεαλισμού.

Μηδέν απόβλητα δεν είναι εύκολος στόχος. Άλλωστε, αυτό καταδεικνύεται μέσα από την εμπειρία άλλων χωρών, πιο προχωρημένων από εμάς στον τομέα αυτό. Ο στόχος όμως για μείωση στην παραγωγή αποβλήτων είναι και εφικτός αλλά και επιβεβλημένος.

Καταλήγοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στον σχεδιασμό των υποδομών σύγχρονης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων σε στενή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους θεσμικούς φορείς με στόχο και μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

-----------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του κ. Υπουργού ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.