18/2/14

Σχέδιο Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα για το 2014

Σχέδιο Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων
με χαμηλά εισοδήματα για το 2014

 
Η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει ότι:

1.    Το Σχέδιο Παροχής επιδόματος στους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα / λήπτες από την Υπηρεσία Χορηγιών συνεχίζεται.   Τέλος του μηνός θα καταβληθεί το επίδομα σε αυτούς που πήραν τον Ιανουάριο και άλλους αιτητές των οποίων οι αιτήσεις εξετάστηκαν μέχρι 7/2/2014 και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

2.  Για σκοπούς παροχής επιδόματος για το 2014, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ.13/2/2014, το όριο φτώχειας και οι σχετικές πρόνοιες του Σχεδίου παραμένουν ως ίσχυσαν πέρσι. Στα πλαίσια των προνοιών του Σχεδίου, εκείνο που διαφοροποιείται είναι η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα εισοδήματα. Πέρσι, ίσχυαν εισοδήματα του 2012, δηλαδή του προηγούμενου έτους της πληρωμής του επιδόματος και για το 2014 θα ισχύουν, αντίστοιχα, τα εισοδήματα και συντάξεις του 2013 και για νέους συνταξιούχους του τρέχοντος έτους, δηλαδή 2014.

3.  Δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια / προϋποθέσεις που αναφέρονται στο έντυπο της αίτησης.   Το όριο φτώχειας για μονήρη νοικοκυριό είναι €10.324 και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού σε €15.486 (για δύο άτομα) κ.ο.κ.

4. Τις προσεχείς μέρες θα κυκλοφορήσουν νέα έντυπα αιτήσεων.   Δεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση αυτοί που είναι ήδη λήπτες του επιδόματος και δεν έχουν άλλα εισοδήματα, πλην αυτών που είναι δηλωμένα στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Όσοι λήπτες έχουν εξαρτώμενα φοιτητές / στρατιώτες / τέκνα ανίκανα για αυτοσυντήρηση, πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές βεβαιώσεις μαζί με τα στοιχεία ταυτότητας τους.


Αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλουν μόνον :

Α)       Αυτοί που πληρούν τα σχετικά κριτήρια και δεν έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι το 2013.

Β)       Αυτοί που έχουν εισοδήματα το 2013 από αδήλωτη εργασία ή άλλες πηγές π.χ. ενοίκια, σύνταξη εξωτερικού, σύνταξη από Επαγγελματικό Σχέδιο στην Κύπρο, τόκους/μερίσματα, και Κ.Ο.Α.Π., μαζί με τις σχετικές βεβαιώσεις.

Γ)       Νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή αυτοί που αποκτούν σύνταξη εντός του Α´ εξαμήνου του 2014.

5.       Για κάθε νοικοκυριό υποβάλλεται μόνο μία αίτηση.

6.       Τελευταία ημερομηνία υποβολής αίτησης η 30 η Απριλίου 2014.

7.       Το ισχύον Σχέδιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι την ημερομηνία έναρξης του Νέου Σχεδίου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα ορισθεί και ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

_____________

18 Φεβρουαρίου, 2014