16/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στο Νομικό Τμήμα του University College London





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη και μίλησε σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμή του το University College London, από το οποίο ο ίδιος έχει αποφοιτήσει με ειδικότητα στο ναυτιλιακό δίκαιο.



Στην ομιλία του ενώπιον των πρυτανικών αρχών και φοιτητών του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η Κύπρος διαθέτει ένα επαρκές και συνεχώς εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο σε σχέση με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες και τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Έχει, επίσης, υιοθετήσει τις πρόσφατες διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα για θέματα ναυτικής ασφάλειας, αποτροπής μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλοία, εργατικά ναυτικά ατυχήματα, και άλλα.

Οι εθνικές νομοθεσίες ανέρχονται σε 300 αναφορικά με ναυτιλιακά ζητήματα. Το ένα τρίτο προέρχεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το κυπριακό νομικό σύστημα αποτελεί ένα μικτό σύστημα Νόμων και αυτό αντανακλάται και στην περίπτωση της νομοθεσίας για το ναυτιλιακό δίκαιο».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την ασφάλεια των ναυτικών σε υπό κυπριακής σημαία πλοία που πλέουν σε θαλάσσιες περιοχές αυξημένου κινδύνου, όπως είναι ο βόρειο-δυτικός Ινδικός Ωκεανός και οι δυτικές ακτές της Αφρικής στον Κόλπο της Γουινέας.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στον Νόμο που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ναυτικών και καλύπτει διάφορα ζητήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πειρατείας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το ναυτιλιακό δίκαιο συνεχώς εξελίσσεται και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλους τομείς και κυρίως σε εκείνους τους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Από την πλευρά της, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δρ Χέιζλ Γκλεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου αξιοποιούν τις γνώσεις τους προς όφελος της κοινωνίας που υπηρετούν και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα επιτυχημένων αποφοίτων του UCL.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρύτανης του UCL αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

____________