16/1/14

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

11th NEAMTWS MEETING, Λευκωσία, 12-14 Νοεμβρίου, 2014


Το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου διεκδίκησε επιτυχώς τη διοργάνωση του 11ου Συνεδρίου της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής (Intergovernmental Oceanographic CommissionIOC) της UNESCO για την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για κύματα τσουνάμι στον ΒΑ. Ατλαντικό και τη Μεσόγειο (Tsunami Early Warning and Mitigation System in the North-Εastern Atlantic, the Mediterranean and Connected Seas-NEAMTWS). H λεγόμενη Διακυβερνητική Συντονιστική Ομάδα για την ανάπτυξη του πιο πάνω συστήματος (ICG/NEAMTWS) σχηματίστηκε το 2004 μετά το τραγικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 όπου χάθηκαν περισσότερες από 250.000 ζωές στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Η Κύπρος συμμετείχε τόσο στα συνέδρια όσο και στις ομάδες εργασίας του NEAMTWS. Για το σκοπό αυτό συστάθηκε τo 2008 μια άτυπη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, η Πολιτική Άμυνα και το Ωκεανογραφικό Κέντρο. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης συντονίζει την επιτροπή αυτή ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας συμμετέχει σε σχετικές ασκήσεις που αφορούσαν την μετάδοση και λήψη προειδοποιήσεων με βάση διάφορα υποθετικά σενάρια τσουνάμι. Το Ωκεανογραφικό Κέντρο συμμετείχε στα τελευταία συνέδρια και στην Ομάδα Εργασίας που ασχολείται με τη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων για τη στάθμη της θάλασσας.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του ετήσιου αυτού Συνεδρίου στην Κύπρο ήταν ομόφωνη και ελήφθη κατά το 10ο Συνέδριο που έλαβε χώρα στη Ρώμη, στις19-21 Νοεμβρίου 2013. Στη  συνάντηση αυτή συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Ωκεανογραφικού Κέντρου ο κ. Χρυσόστομος Ελευθερίου. Η απόφαση απαιτούσε φυσικά την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ανέθεσε και τυπικά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013.

Το 11ο Συνέδριο NEAMTWS της UNESCO θα πραγματοποιηθεί στις 12-14 Νοεμβρίου 2014 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Σε αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν 80-100 επιστήμονες και εκπρόσωποι Μεσογειακών και Ευρωπαϊκών χωρών.


gitec-ii2.jpg