16/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στο London School of Economics



Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ. 

Στη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Κύπρου αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως «σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων επιδιώκουμε να έχουμε συνέργειες που να δημιουργούν τις ευκαιρίες και να απομακρύνουν προκλήσεις για πιθανούς επενδυτές μέσω διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας».



Σε ομιλία του απόψε στο London School of Economics, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στο διεθνές επίπεδο η Κύπρος επιδιώκει συμφωνίες με όλα τα κράτη με τα οποία μοιράζεται οικονομική ζώνη, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο επιδιώκουμε να συμβάλουμε ενεργά στην οικοδόμηση της ειρήνης και προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας για όλους τους εμπλεκόμενους μέσω στενής συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σημείωσε επίσης: «Οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο έχουν θέσει τα όρια μεταξύ της Κύπρου και άλλων τριών γειτονικών κρατών, συμφωνίες που παρέχουν τη νομική ασφάλεια σε πετρελαϊκές και φυσικού αερίου εταιρείες να επιδιώξουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σε περιφερειακό επίπεδο επιδιώκουμε να συμβάλουμε ενεργά στην οικοδόμηση της ειρήνης και προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας με το να φέρουμε ενδιαφερόμενους κοντά με μια συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της οικονομίας. Επιπρόσθετα πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία τερματικού για να δημιουργήσουμε σημαντικές προοπτικές στο να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ενεργειακό κέντρο».

______________