9/1/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες






Σε απάντηση σημερινής ανακοίνωσης του Αντιπροσώπου στην Κύπρο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναφορικά με απεργούς πείνας που διαμαρτύρονται έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:



«Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν συναντήσει κατ’ ιδίαν τον εκπρόσωπο των απεργών πείνας στις 9 Δεκεμβρίου, στον οποίο κατέστη σαφές, πρώτον, ότι η αίτηση που έχει υποβάλει για υπηκοότητα στις 16.2.2013, θα εξεταστεί όταν έρθει η σειρά της καθότι δεν έχει υποβάλει οποιοδήποτε λόγο που να δικαιολογεί την εξέτασή της κατά προτεραιότητα, και μάλιστα πριν την εξέταση άλλων αιτήσεων που προηγούνται χρονικά της δικής του. Διευκρινίζεται ότι ο παραπονούμενος πληροί τις προϋποθέσεις για να καταθέσει αίτηση υπηκοότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα του παραχωρηθεί υπηκοότητα. Αυτό ισχύει για όλους τους αιτούντες και ο παραπονούμενος δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση ούτε να ζητά προνομιακή μεταχείριση εις βάρος των υπολοίπων.

Δεύτερον, κατόπιν εξέτασης του θέματος, διαφάνηκε αρχικά ότι ο παραπονούμενος δεν έχει υποβάλει αίτηση για παραχώρηση σε αυτόν καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος, προφανώς γιατί και ο ίδιος διαπίστωσε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις καθότι δεν διαθέτει επαρκείς και σταθερούς πόρους συντήρησης. Είναι άνεργος τα τελευταία τρία χρόνια και, παρά την προτροπή μας, ο ίδιος ανέφερε πως δεν είναι διατεθειμένος να εγγραφεί ως άνεργος στο Τμήμα Εργασίας γιατί δεν επιθυμεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, να εργαστεί οπουδήποτε, παρά μόνο σε θέση που να θεωρείται και να κριθεί από τον ίδιο ανάλογη των προσόντων του. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει ούτε μπορεί να υποσχεθεί ότι ο κάθε αναγνωρισμένος πρόσφυγας θα εξεύρει θέση εργασίας ανάλογη των προσόντων του, κάτι που δεν εξασφαλίζεται εξάλλου για κανένα Κύπριο ή Ευρωπαίο πολίτη.

Τέλος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, κατ’ εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, επισκέφθηκε σήμερα τους απεργούς, στην παρουσία του Αντιπροσώπου στην Κύπρο της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο συντρέχουν λόγοι ιατρικής αρωγής».
-----------------------