16/1/14

Συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου με τον Έλληνα ομόλογό του





Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος εκετελεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση του κ. Χάσικου.



Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ελλάδας, με επικεφαλής τους δύο Υπουργούς.

Μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών, οι δύο Υπουργοί έκαναν δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε τα ακόλουθα:

“Καλωσορίζουμε ένα φίλο της Κύπρου, τον κ. Γιάννη Μιχελάκη, Υπουργό Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι πολύ γνωστός στην Κύπρο, υπήρξε διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΑ Κύπρου.

Με τη νέα του ιδιότητα και ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει χρήσιμες απόψεις που μπορούμε από κοινού να συνεργαστούμε και να προωθήσουμε στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας.

Ένα από τα κορυφαία θέματα που θέτει είναι αυτό του Ευρωπαικού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι Κύπρος και Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, αλλά και με το Ισραήλ, μπορούμε από κοινού να αναπτύξουμε συνεργασίες. Αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα που αφορούν Ελλαδίτες που διαβιούν στην Κύπρο. Θέσαμε, εν πάση περιπτώσει, τη βάση για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων”.

Από πλευράς του, ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ήρθα σήμερα στην Κύπρο με τη νέα μου ιδιότητα, για να προχωρήσουμε κάποια θέματα. Θα ξεκινήσω από το πρώτο, που είναι η διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ιταλίας και Ισραήλ. Ουσιαστικά, μιλάμε για μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και συνεργασίες ανάμεσα στις τέσσερις χώρες, σε επίπεδο περιφερειών, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Συνεργασία και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αλλά θα βοηθήσουν, κυρίως, σε προνοιακές δράσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους πολίτες, τις ευπαθείς ομάδες, να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Μιλήσαμε για το πώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, που θα είναι προς όφελος και των τεσσάρων χωρών. Στην επίσκεψη του κ. Χάσικου στην Αθήνα, θα έχουμε την ευκαιρία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών, να συζητήσουμε ξανά αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι θα είναι παρών και ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, με τον οποίο θα θέσουμε τις βάσεις γι’ αυτό, ώστε, αμέσως μετά, να μπορέσουμε να έχουμε μια τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή και του Ισραηλινού Υπουργού, για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του προγράμματος.

Θέσαμε, επίσης, και κάποια θέματα που απασχολούν τους Ελλαδίτες που ζουν στην Κύπρο και έχουν να κάνουν, κυρίως, με την εργασία, τη διαμονή, εκπαιδευτικά και στρατολογικά θέματα, καθώς και θέματα ασφάλισης, τα οποία γνωρίζω ότι αντιμετωπίζονται θετικά και πιστεύω ότι σύντομα, σε πολλά από αυτά, θα μπορέσουμε να έχουμε ευτυχή κατάληξη.”
________________