13/1/14

Επανεκκίνηση της Αγροτικής Οικονομίας





Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του για στήριξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα σήμερα, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο Κύπριος αγρότης, παραχώρησε ήδη συνολικό ποσό ύψους €56εκ. σε Δικαιούχους, ενώ άρχισε αρχές του 2014 η καταβολή της αυξημένης κατά 30% εκταρικής επιδότησης ύψους €55εκ.



Ειδικότερα για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 του οποίου οι πληρωμές ήταν παγοποιημένες από τον Ιούνιο του 2012, κατέστη δυνατό να εξευρεθούν και να καταβληθούν σε μόλις 7 μήνες €33,8 εκ. χωρίς να αποστερηθεί ούτε ένα ευρώ από τους δικαιούχους αγρότες μας.

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις ύψους €56,1εκ., που έχουν ήδη παραχωρηθεί από την 1.3.2013 έχουν ως ακολούθως:

Μέτρα Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013

€33,8 εκ.

Επιδοτήσεις στους εσπεριδοκαλλιεργητές

€3,4 εκ.

Επιδοτήσεις στους αμπελουργούς

€4,6 εκ.

Κτηνοτροφικές Επιδοτήσεις (Κεφαλικές)

€3,0 εκ.

Καταβολή χορηγιών σε ψαράδες για σχέδια εκσυγχρονισμού αλιευτικών σκαφών και απόσυρση σκαφών παράκτιας αλιείας


€2,9 εκ.
Καταβολή αποζημίωσης σε πτηνοπαραγωγούς των οποίων οι μονάδες είχαν προσβληθεί από την ασθένεια της ψευδοπανώλους


€0,65 εκ.
Επιδοτήσεις στους εγκλωβισμένους για το έτος 2013

€0,7 εκ.

Μετά από την πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επιπρόσθετη στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού κόσμου, με συνολικό ποσό €6,7 εκ., καθώς και την Απόφαση του Υπουργού για αποζημιώσεις σε ψαράδες (€0,3 εκ.), οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν επίσης προχωρήσει με την καταβολή στους δικαιούχους, των ακόλουθων ενισχύσεων συνολικού ποσού €7 εκ. ως εξής:

• Κτηνοτροφικές επιδοτήσεις (κεφαλικές) - €4,0 εκ.                                           
• Αποζημιώσεις από ζημιές σε θεομηνίες του 2010, που δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης - €2,7 εκ.          
•Αποζημιώσεις σε ψαράδες για ζημιές που έχουν προκληθεί από δελφίνια - €0,3 εκ.

Παράλληλα, έχει αρχίσει πρόσφατα η διαδικασία καταβολής ποσού ύψους  €55εκ. περίπου για την αυξημένη κατά 30% εκταρική επιδότηση, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2014. Συνολικά το ποσό που διατίθεται στην αγροτική οικονομία ανέρχεται στα 111 εκ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, με πρωτοβουλίες του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκου Κουγιάλη, έχει τροχοδρομήσει ενέργειες που διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υλοποίηση μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, που ήταν παγοποιημένο από τον Αύγουστο του 2012, με στόχο τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση και την απομάκρυνση του κινδύνου απώλειας  ευρωπαϊκών πόρων. Πρόσθετα, προώθησε ταχύρρυθμο σχέδιο κατάρτισης ανέργων γεωργών στοχεύοντας στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας τους σε θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας δίνοντάς τους έτσι, τη δυνατότητα απασχόλησης.

Το Υπουργείο Γεωργίας, μακριά από τυμπανοκρουσίες και μεγαλόσχημα λόγια, εργάζεται μεθοδικά για την προώθηση άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς μας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό το εισόδημα τους, αλλά και για την χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.
--------------------------------