27/1/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κατάρ






Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο από πλευράς Κατάρ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι αντιπροσωπεία από το Κατάρ θα μεταβεί στην Κύπρο, ύστερα από εντολές του Εμίρη, τις προσεχείς βδομάδες για να διερευνήσει την πιθανότητα επενδύσεων.  



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κατάρ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργικής αποστολής ξεκίνησαν σήμερα με την πιο σημαντική συνάντηση, αυτή με τον Εμίρη του Κατάρ. Είχαμε επίσης συνάντηση με την Αρχή Επενδύσεων και την Ισλαμική Τράπεζα.

Αποδεικνύεται ότι αυτή η επίσκεψη όντως άξιζε τον κόπο. Δεν θα δώσουμε ψηλότερες προσδοκίες από ό,τι η ίδια η πραγματικότητα μας επιτρέπει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό το ενδιαφέρον αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη δοθεί εντολή από πλευράς του Εμίρη του Κατάρ στην Αρχή Επενδύσεων και σε άλλους τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες του Εμιράτου όπως τις επόμενες βδομάδες αποστολή έρθει στην Κύπρο και διερευνήσει πιθανότητα επενδύσεων.

Είναι σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσελκύσει επενδύσεις από μία χώρα η οποία, όπως είναι γνωστό, είναι παγκόσμιος επενδυτικός παράγοντας. Είναι γνωστές οι επενδύσεις του Κατάρ ανά τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι έχουμε δώσει σαφώς τα συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σήμερα η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός. Υπάρχει ενδιαφέρον στα θέματα τουρισμού, υπηρεσιών, της υγείας, της ιχθυοκαλλιέργειας και άλλα.

Μακριά από οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά  η αξιολόγηση των επενδύσεων γίνεται στην πράξη. Βέβαια, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργικής αποστολής έχει και μια άλλη εξίσου σημαντική διάσταση, το ότι με την προβολή της Κύπρου προωθούνται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες κυπριακών εταιρειών στην περιοχή του περσικού κόλπου και ειδικά στο Κατάρ. Είναι γνωστό ότι πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην περιοχή και στο Κατάρ και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κυρώσουν συμβόλαια. Αυτά τα συμβόλαια, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι, θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και για Κύπριους επιστήμονες, οι οποίοι ναι θα βρεθούν εκτός Κύπρου, όμως, τουλάχιστον θα μπορέσουν να έχουν δουλειά και να βοηθήσουν αυτές τις κυπριακές εταιρείες να έχουν το ψηλό επίπεδο απόδοσης και παρουσίας και πολύ σημαντικό κύρος και αξιοπιστία».

Πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση της επίσκεψης θα γίνει αύριο. Υπάρχουν και άλλα στο πρόγραμμα της επίσκεψης, όμως καταγράφουμε ως τώρα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζεται θετικά και αξιόπιστα ως επενδυτικός προορισμός. Θα γίνει διερεύνηση των επενδυτικών δυνατοτήτων και ταυτόχρονα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργικής αποστολής, με το κύρος τους, βοηθά πάρα πολύ τις κυπριακές εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να κυρώσουν συμβόλαια κυπριακών συμφερόντων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Κατάρ και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων υπήρξε ενδιαφέρον. Δεν μπορεί τώρα να λεχθεί κάτι συγκεκριμένο, διότι θα έχουμε επίσκεψη από συγκεκριμένη ομάδα του Κατάρ στην Κύπρο για να διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις πιθανότητες».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε πολιτικό όφελος από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε «σαφέστατα» και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις έγιναν στο πιο ψηλό επίπεδο «και μάλιστα σε φιλικό κλίμα».