27/1/14

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως







Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Καθηγητή Φίλιππο Πατσαλή και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής Καθηγητή Μάριο Καριόλου.



Κατά τη συνάντηση ο κ. Υπουργός έτυχε αρχικά ενημέρωσης από τον κ. Πατσαλή για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου και της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου στους τομείς υπηρεσίες, έρευνα, εκπαίδευση, με ιδιαίτερη αναφορά στη μοναδικότητα των υπηρεσιών, στα καινοτόμα και πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα και στα μεταπτυχιακά προγράμματα εκπαίδευσης, που προσφέρονται στο Ινστιτούτο με στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Καριόλου για τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εξέταση αστυνομικών τεκμηρίων στο επίπεδο του DNA.

Μετά το πέρας της συνάντησης και έπειτα από ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής, ο κ. Νικολάου έκανε τις εξής δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

«Κατά τη σημερινή επίσκεψή μου στο Ινστιτούτο Γενετικής είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Καθηγητή Πατσαλή και από τον Καθηγητή Καριόλου για τα ζητήματα που αφορούν την Αστυνομία και το Ινστιτούτο και είμαι σε θέση να πω ότι πολλοί θα ζήλευαν το επίπεδο και την ποιότητα του έργου που επιτελείται στον χώρο αυτό. Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Εκτελεστικό Διευθυντή όσο και το προσωπικό, αλλά και τον δρ Καριόλου ο οποίος τακτικά παρουσιάζεται εδώ και υποστηρίζει τις έρευνες που διεξάγονται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου. Έχουμε μια αγαστή συνεργασία την οποία προσπαθούμε να αναπτύξουμε περισσότερο, αφού στο Ινστιτούτο διεξάγονται όλες οι δικανικές έρευνες, όπως εξετάσεις γενετικού υλικού και άλλων στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα στη διερεύνηση υποθέσεων. Αναμφίβολα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας αυτής και αυτός είναι και ο στόχος της σημερινής παρουσίας μου εδώ. Προσπάθεια είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών αυτών, όχι μόνο για τη διερεύνηση υποθέσεων, αλλά και για σκοπούς πρόληψης ενεργειών ή αντίκτυπων που μπορεί να προκύψουν μέσω αυτής της έρευνας. Έχουμε συζητήσει τρόπους για τη βελτίωση αυτής της συνεργασίας και μπορώ να πω ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων στο πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο θα επιδιωχθεί η ενδυνάμωση εμπειριών και γνώσεων στην Αστυνομία, παραδείγματος χάριν στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠΕΓΕ), έτσι ώστε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση αυτού του τμήματος στην Αστυνομία τόσο για σκοπούς διερεύνησης όσο και προστασίας τεκμηρίων σε σκηνές εγκλήματος. Αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες του Ινστιτούτου, τις οποίες θα ζήλευαν πολλές χώρες της ΕΕ, τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και εμπειρίας και γνώσης του προσωπικού, στοχεύουμε στην καλύτερη και ταχύτερη διερεύνηση των υποθέσεων γύρω από το έγκλημα».

Στη συνέχεια ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Πατσαλής δήλωσε:

«Είναι γνωστό ότι το Τμήμα Δικανικής Γενετικής, υπό τη διεύθυνση του δρ Μάριου Καριόλου, βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση τεκμηρίων, η οποία είναι πολύ καλή. Με την επίσκεψη του κ. Υπουργού είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε με λεπτομέρεια τόσο για τις υποδομές μας, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες που έχει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής να βοηθήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον σκοπό αυτό, καθώς και να συζητήσουμε τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα αλλά και την ταχύτητα των εξετάσεων αυτών. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι το Ινστιτούτο παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού αντιπροσωπεύει την Κύπρο στις διάφορες επιτροπές στα θέματα αυτά, και εξάλλου το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής είναι διαπιστευμένο διεθνώς με το ISO 17025 μέσα από τις οδηγίες που ορίστηκαν για όλες τις χώρες της ΕΕ».

----------------------