27/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε εκδήλωση στο Κατάρ για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας

Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της να ανοικοδομήσει και να αναζωογονήσει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ.


Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε, μεταξύ άλλων, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ντόχα, το ΚΕΒΕ και ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Κατάρ, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Sheikh Moahmmed Al Sada, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: « Η Κύπρος και το Κατάρ απολαμβάνουν εξαίρετες σχέσεις που βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Αυτή η επίσημη επίσκεψη σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση μου και εγώ προσωπικά στην αναβάθμιση αυτών των σχέσεων.

Κατά τις σημερινές εκτενείς συνομιλίες με τον Εμίρη του Κατάρ έχει εδραιωθεί ότι συμμεριζόμαστε ένα κοινό σκοπό: να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, έτσι ώστε να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή ευημερίας μεταξύ των χωρών μας.

Η αποψινή εκδήλωση και το αυριανό επιχειρηματικό φόρουμ μας παρέχει την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις κυπρο-καταρινές οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, εντούτοις «εξακολουθεί να διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για τα οποία ξεχωρίζει ως επενδυτικός προορισμός».
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα αυτά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τον χαμηλό εταιρικό φόρο, το ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, ένα ευρύ δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με διάφορες χώρες περιλαμβανομένου και του Κατάρ, εξαιρετικές χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες, ένα ενισχυμένο νομοθετικό πλαίσιο, μια στρατηγική γεωγραφική θέση, ένα εξελιγμένο δίκτυο υποδομής και προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό.

«Η Κυβέρνηση της Κύπρου είναι προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση αυτών των στρατηγικών πλεονεκτημάτων ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της να ανοικοδομήσει και να αναζωογονήσει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για όλους τους επιχειρηματίες και επενδυτές που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο νησί μας και να το αξιοποιήσουν για να κερδίσουν πρόσβαση σε σημαντικές αγορές στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Ασία και αλλού», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια εξέφρασε ικανοποίηση γιατί οι θυσίες του κυπριακού λαού ήδη αποδίδουν και έχουν αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Από την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής μας για ανάπτυξη τον περασμένο Μάρτιο είχαμε δύο θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα, όπως και αύξηση των καταθέσεων από κάτοικους τρίτων χωρών κατά τον Οκτώβριο της τάξης των 400 εκ. ευρώ. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οίκος Αξιολόγησης Standard and Poor’s έδωσε την πρώτη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας μετά από τρία χρόνια διαδοχικών υποβαθμίσεων.

Επιπλέον, η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για επενδύσεις και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στον τομέα των βοηθητικών υπηρεσιών. Έχει επίσης δημιουργήσει μια νέα δυναμική σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων. Αυτό είναι εφικτό αν λάβει κανείς υπόψη την απόφαση της Κυβέρνησης και σταθερή δέσμευση της στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της υπεράκτιας αξιοποίησης και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου και να καθιερώσει την Κύπρο ως ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη ότι ευκαιρίες παρουσιάζονται και σε άλλους τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, την εκπαίδευση, την υγεία, την έρευνα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατίας θεωρεί το κράτος του Κατάρ ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και η Κυβέρνηση μου δεσμεύεται να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των επιχειρηματιών μας με κάθε δυνατό τρόπο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.