13/1/14

Τελετή διαβεβαίωσης νέου Μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου





Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Γιασεμή Γιασεμή, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.


 Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στην οικογένεια των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πατρίδας μας.

Ζούμε όλοι σε μια δύσκολη εποχή, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Σε τέτοιες συνθήκες το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας είναι έντονο και θα έλεγα απόλυτα δικαιολογημένο.

Η κοινωνία απαιτεί δικαιοσύνη και ζητεί να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι αυτής της οικονομικής τραγωδίας. Η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανένα να ξεφύγει από τη λαβίδα του Νόμου. Το έγκλημα που διαπράχθηκε στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα σπεύσουμε να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες. Τους ένοχους θα τους κρίνει το δικαστήριο και κανένας άλλος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για τη μίσθωση οίκου εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στο ανακριτικό έργο της ομάδας οικονομικού εγκλήματος της Αστυνομίας. Προσδοκούμε ότι με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας θα τεκμηριωθούν υποθέσεις που θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.
Πέρα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η δικαιοσύνη στη χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων. Ήταν προεκλογική μου υπόσχεση ότι θα λάμβανα μέτρα για ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης. Καθυστερημένη δικαιοσύνη δεν είναι δικαιοσύνη. Δεν μπορεί ο χρόνος να είναι αντικίνητρο στην προσφυγή των πολιτών στη δικαιοσύνη.
 
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου είχα συνάντηση με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και συζητήσαμε τρόπους επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων. Ήδη προχωρούμε με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ενώ προωθείται το αίτημα για πλήρωση των κενών θέσεων.

Μια από τις προεκλογικές μου υποσχέσεις, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής της, είναι η δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου. Ο σκοπός της ίδρυσης του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι αφενός η εξειδίκευση στην εκδίκαση διοικητικών πράξεων και αφετέρου η αποφόρτιση του έργου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθως θα παραπεμφθεί στη Βουλή προς ψήφιση σε Νόμο του κράτους.

Κύριε Γιασεμή,

Όπως αναφέρω με κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, έχουμε όλοι υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, να ανορθώσουμε τους θεσμούς και να διασώσουμε το κύρος της πολιτείας.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά, προσπάθεια και αφοσίωση.

Πιστεύω στις δυνάμεις σας, στην κατάρτιση και στην ακεραιότητά σας και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για το έργο που επιτέλεσε μέχρι σήμερα η αποχωρούσα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου κα Έφη Παπαδοπούλου. Την ευχαριστώ επίσης διότι συνεχίζει την προσφορά της από ένα άλλο εξίσου σημαντικό αξίωμα, κάτι που ήταν δική μου επιθυμία να επισφραγιστεί με κύρος μια Επιτροπή που πολλάκις στο παρελθόν απασχόλησε, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Πιστεύω ότι τόσο τα Μέλη της Αρχής όσο και η Πρόεδρός της θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους».

Από την πλευρά του ο κ. Γιασεμή είπε ότι «τα προηγηθέντα (τελετή διαβεβαίωσης δικαστικού όρκου) σήμερα από μέρους μου ουσιαστικά αποτελούν την απόλυτη δέσμευσή μου ότι και από τη θέση του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου την οποίαν η πολιτεία μου έχει εμπιστευθεί μέσω εσάς θα συνεχίσω να υπηρετώ με πλήρη επίγνωση του υψηλού καθήκοντός μου για την απονομή της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο πάντοτε της απαρέγκλιτης προσήλωσης και αποστολής του δικαστή για διαφύλαξη και εφαρμογή του κράτους δικαίου, αρχή που αποτελεί σταθερό γνώρισμα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και ευνομούμενης πολιτείας».