14/12/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στην Ημερίδα του Συνδέσμου Πολεοδόμων Κύπρου






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα στην Ημερίδα του Συνδέσμου Πολεοδόμων Κύπρου με θέμα «Η πολεοδομία σε κρίση», που πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Κέντρο ΕΤΕΚ στην παλιά Λευκωσία.



Στον χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι ανάμεσά σας για να χαιρετίσω τη σημερινή ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Πολεοδόμων Κύπρου σε σχέση με τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός και προγραμματισμός για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την απαρχή μιας νέας εποχής ανάκαμψης και ευημερίας.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες και θα έλεγα αναγκαίες στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η οικονομία του τόπου και κατ’ επέκταση όλοι οι τομείς της ανάπτυξης.

Τόσο τα Τοπικά Σχέδια όσο και η Δήλωση Πολιτικής περιλαμβάνουν δέσμη πολεοδομικών κινήτρων για την τουριστική βιομηχανία, κυρίως σε θέματα αύξησης του συντελεστή δόμησης, που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες προσθηκών/ μετατροπών σε υφιστάμενες τουριστικές μονάδες παγκύπρια, για σκοπούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των μονάδων αυτών, ώστε να ανταποκριθούν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό. Προσφέρουν, επίσης, δυνατότητες αύξησης της δόμησης και σε νέες μονάδες όπου πολλοί χώροι δεν λογίζονται πλέον στον συντελεστή δόμησης.

Επιπλέον, περιλαμβάνουν ειδικά κίνητρα για τα αστικά κέντρα των τεσσάρων μεγάλων πόλεων, για ενθάρρυνση επιθυμητών αναπτύξεων σε μεγάλα τεμάχια στις αντίστοιχες κεντρικές εμπορικές περιοχές και σε επιλεγμένους εμπορικούς δρόμους. Εισήχθησαν, επίσης, ανάλογα κίνητρα για ενθάρρυνση της οικιστικής ανάπτυξης στις ίδιες περιοχές, για να παραμείνουν τα αστικά κέντρα ζωντανά καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και να αυξηθεί η χωρητικότητά τους σε πληθυσμό.

Πέρα από αυτά τα κίνητρα, η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της προσπάθειάς της για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, είχε εξαγγείλει την παραχώρηση πιο στοχευμένων πολεοδομικών κινήτρων, τον Ιούλιο του 2013. Απώτερος στόχος αυτών των κινήτρων είναι η προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία η οποία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Τα κίνητρα αυτά, αφορούν αύξηση του συντελεστή δόμησης και διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων, σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες.

Οι κανόνες αυτοί αφορούν ενθάρρυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και όχι μόνο, αύξηση της αξίας των ακινήτων, επικέντρωση σε αναπτύξεις που συνάδουν με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της οικονομίας και αφορούν τις υπηρεσίες, την έρευνα – καινοτομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έμφαση στις μεγάλες αναπτύξεις που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο επιθυμητό οικονομικό – αναπτυξιακό αποτέλεσμα, και αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στον αστικό ιστό, στην κυκλοφορία, στο περιβάλλον και στις ανέσεις των πολιτών.

Τα πολεοδομικά αυτά κίνητρα αύξησης του συντελεστή δόμησης και διεύρυνσης των επιτρεπόμενων χρήσεων αφορούν μεγάλες ιδιοκτησίες και είναι χωρικά στοχευμένα, αφού επικεντρώνονται σε περιοχές όπως είναι τα αστικά κέντρα και η περίμετρός τους, σε περιοχές με ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης αλλά και σε περιοχές εκτός ορίου ανάπτυξης αναφορικά με γήπεδα γκολφ και εξειδικευμένες ή ενοποιημένες αναπτύξεις.

Επιπρόσθετα στα προαναφερθέντα πολεοδομικά κίνητρα, γίνονται σοβαρές προσπάθειες για απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων, με μέτρα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, την τροποποίηση της πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας και των διαδικασιών που ακολουθούνται για διαβουλεύσεις, την πλήρη μηχανογράφηση και αναδιοργάνωση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και τη βελτίωση της διαδικασίας του αυτοελέγχου.

Μέσα από αυτά τα ολοκληρωμένα μέτρα και κίνητρα χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής, συνοψίζεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να θέσει σε νέα βάση τον χωροταξικό προγραμματισμό και σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

Στόχος μας είναι να δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται ώστε να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας οι οποίες, σε συνδυασμό με την παροχή ευκαιριών απασχόλησης, θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της μελλοντικής ανάπτυξης, και με αυτό τον τρόπο ο τόπος να περάσει σε μια νέα εποχή ανάκαμψης και ευημερίας.

Πρόκειται πλέον για μέτρα ενεργού πολεοδομίας, όπου το κράτος πέρα από το να κατευθύνει τον ιδιωτικό τομέα με ένα καθαρά πολεοδομικό σκεπτικό, θέτει πλέον τις βάσεις αντιμετώπισης άλλων προβλημάτων, όπως αυτό της οικονομίας, μέσα από πολεοδομικά κίνητρα.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρακολουθούνται και ενδεχομένως να διορθωθούν και διευρυνθούν, με στόχο πάντοτε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους.

______________