27/12/13

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα


\



Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Yuan Guiren, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο από τις 16 έως τις 20 Δεκεμβρίου.



Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κενεβέζος είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Cai Wu, τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Hao Ping, καθώς και με τον Υπουργό Παιδείας κ. Yuan Guiren.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Cai Wu, που έγινε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές επισήμαναν τη σημασία που διαδραματίζουν οι διμερείς συμφωνίες, καθώς επίσης και τον σημαντικό τους ρόλο στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά και στη διευκόλυνση της κινητικότητας των καλλιτεχνών, των πολιτιστικών αγαθών και των πολιτιστικών υπηρεσιών. Επιθυμώντας να ενισχύσουν τις ήδη πολύ φιλικές σχέσεις και τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης και στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υπογράφηκε στο Πεκίνο στις 7 Ιουλίου 1980,  οι κ.κ. Wu και Κενεβέζος συμφώνησαν για τα προγράμματα συνεργασίας και ανταλλαγών που θα καλύπτουν την περίοδο 2014-2018. Υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης για την Υπογραφή Εκτελεστικού Προγράμματος Πολιτιστικής Συνεργασίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το εν λόγω Μνημόνιο εκφράζει την ετοιμότητα των δύο πλευρών για υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο.

Στο γεύμα εργασίας με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Hao Ping, το οποίο προηγήθηκε της συνάντησης των δύο Υπουργών Παιδείας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί στην οποία συνόδευε τη νυν Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κα Liu Yandong τονίζοντας την άριστη συνεργασία των δύο χωρών και ενθάρρυνε την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δύο πλευρές συμφωνήσαν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών προς ενίσχυση και αναβάθμιση των μεταξύ τους σχέσεων, ειδικότερα στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να επισκεφθούν την Κύπρο ενθαρρύνοντας έτσι την κινητικότητα στα θέματα παιδείας.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας της Κίνας κ. Yuan Guiren, η οποία αποτέλεσε και το επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Κενεβέζου, έγινε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν διεξοδικά τρόποι με τους οποίους οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να ενδυναμωθούν περαιτέρω. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η κυπριακή πλευρά στη θετική ολοκλήρωση του διαλόγου και την υπογραφή συμφωνίας για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών. Ο κ. Κενεβέζος έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της συμπερίληψης των Κυπριακών Πανεπιστημίων που έχουν απομείνει στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και παρακάλεσε την κινεζική πλευρά όπως προωθήσει το θέμα.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Guiren αναφέρθηκε στις άριστες ιστορικά σχέσεις των δύο χωρών υπογραμμίζοντας την ανάγκη εμβάθυνσης των ανταλλαγών και της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την υπογραφή της Συμφωνίας και στην ανάρτηση των υπόλοιπων κυπριακών Πανεπιστημίων στην επίσημη ιστοσελίδα, οι δυο  Υπουργοί συμφώνησαν στον ορισμό αρμόδιων υπηρεσιακών λειτουργών και από τις δύο πλευρές και δεσμεύτηκαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων το συντομότερο δυνατό εντός του 2014.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κενεβέζος επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Πετρελαίων και το Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πετρελαίων, αφού ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για τα προγράμματα σπουδών, χαιρέτησε την εισήγηση του για ενίσχυση των συνεργασιών με κυπριακά Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα εν όψει της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου. Επιπρόσθετα, ο κ. Κενεβέζος προσκάλεσε την επιτελική ομάδα του Πανεπιστημίου να συμμετάσχει στην Εκπαιδευτική Έκθεση που διοργανώνεται στην Κύπρο το Φεβρουάριο του 2014.

Στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού έτυχε θερμής υποδοχής. Πέρα από τις παρουσιάσεις για τους κύκλους σπουδών του Πανεπιστημίου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να ακούσει Κινέζους φοιτητές να απαγγέλουν ποιήματα των Σεφέρη και Καβάφη στην ελληνική γλώσσα.  

----------------------