10/12/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπείες των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων






Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπείες των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου.



Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης προσδοκώ ότι θα διαφανούν τις επόμενες μέρες. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, όλοι αντιλαμβανόμαστε την προτεραιότητα του στόχου που είναι η αλλαγή του συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών και πάνω σε αυτή τη βάση όλες οι πλευρές προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη που θα εξυπηρετεί τον πολύ ουσιαστικό στόχο που είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι και πρωτίστως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ευαισθησίας που επιδεικνύεται για την κοινωνική ομάδα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρέτησαν το δημόσιο σχολείο τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθούμε να βρούμε τους τρόπους, έτσι ώστε να δοθεί ουσιαστικό προβάδισμα σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς το οποίο θα μπορούν και αυτοί να αξιοποιήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όλες οι προσπάθειες κατευθύνονται προς την υιοθέτηση ενός σχεδίου και αυτό αφορά όλους μας, και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, και το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση, γενικότερα, ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος».

Ερωτηθείς είπε ότι δεν είναι απλό θέμα η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος, όπως «ούτε η διαμόρφωση του αλλά ούτε και ο διάλογος είναι μια απλή διαδικασία. Πρόκειται για μια ζωντανή διεργασία στην οποίαν έχουμε όλοι ευθύνη να προσφέρουμε τις υπηρεσίες και τις σκέψεις μας με στόχο να υπηρετήσουμε την εκπαίδευση, το δημόσιο σχολείο, τα παιδιά, τις επόμενες γενεές». Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι προτεραιότητα όλων».
Όπως είπε ο κ. Κενεβέζος «στη συνάντηση ο Πρόεδρος ασχολήθηκε με όλα τα θέματα και με λεπτομέρειες, κάτι που αποδεικνύει ότι η Εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Και σε αυτή τη βάση έγινε η σημερινή συνάντηση, για να βρούμε τη χρυσή τομή υπό την έννοια της διαμόρφωσης μιας πρότασης, η οποία θα καλύπτει τις πλείστες ή όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και παράλληλα θα δίνει ευκαιρία στους νέους ανθρώπους, αλλά πρωτίστως θα δίνει ευκαιρία στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Σε ερώτηση είπε ότι «έχουν γίνει σκέψεις και εισηγήσεις και από τον ίδιο τον Πρόεδρο οι οποίες θα μετουσιωθούν σε πράξεις τις επόμενες ημέρες.  Θα έχουμε ξανά συναντήσεις με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, δεν υπάρχει πεδίο ανταγωνισμού, αλλά υπάρχει η πρόθεση από όλους να διαμορφώσουμε ένα νέο σύστημα διορισμού, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την αντιστοιχία των δαπανών στην εκπαίδευση με τα μαθησιακά αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κ. Φίλιος Φυλακτού είπε, μεταξύ άλλων: «Έγινε ένας πολύ εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος με πολλά επιχειρήματα. Το σημαντικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με πολλή προσοχή τις ευαισθησίες των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και τις ανησυχίες τους ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και άνοιξε η πόρτα ενός πολύ ουσιαστικού διαλόγου, για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια».

Ερωτηθείς είπε ότι οι εξαγγελθείσες απεργίες έχουν ήδη ανασταλεί και πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη ήταν τέτοια που μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα προδιαγράφεται από τώρα» για άρση κινητοποιήσεων, εφόσον «μπαίνουμε πια σε ουσιαστικό διάλογο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα ενημερώσει σχετικά τα συλλογικά Όργανα της ΠΟΕΔ.

Πρόσθεσε ότι οι Οργανώσεις θα αναμένουν γραπτή πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας η οποία θα συνδιαμορφωθεί με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες όπως αυτό γίνει το συντομότερο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Θέμης Πολυβίου είπε: «Αναβλήθηκε η συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας που ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Δεκεμβρίου και θα γίνει μετά τις γιορτές ύστερα από παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και με αυτά τα δεδομένα θα δοθεί ο χρόνος να διεξάγουμε τον διάλογο με βάση αυτά που τέθηκαν στο τραπέζι, ώστε να γίνει μέσα στον Ιανουάριο η σύγκληση του Συμβουλίου Παιδείας και να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση».

_______________