15/11/13

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για το Σύμφωνο Συμβίωσης






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος  επιθυμεί να ανακοινώσει τα ακόλουθα αναφορικά με το θέμα του Σύμφωνου Συμβίωσης:



«Μετά από διάφορα δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο αναφορικά με το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, διευκρινίζω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αποσύρει από τη Νομική Υπηρεσία το σχετικό νομοσχέδιο, όπως εσφαλμένα έχει δημοσιευθεί στον Τύπο.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, το προσχέδιο του νομοσχεδίου (πλαίσιο πολιτικής) αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, είχε εγκριθεί από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε να εγκρίνει κατ’ αρχήν το πλαίσιο πολιτικής και να εξουσιοδοτήσει την τότε Υπουργό Εσωτερικών να προβεί, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στην ετοιμασία νέου προσχεδίου νομοσχεδίου, αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις των επηρεαζόμενων Υπουργείων και να το υποβάλει στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Η τότε Υπουργός Εσωτερικών απέστειλε στη Νομική Υπηρεσία το προσχέδιο του νομοσχεδίου για νομοτεχνικό έλεγχο, χωρίς όμως να προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση. Υπό τις περιστάσεις, η Νομική Υπηρεσία επέστρεψε το εν λόγω προσχέδιο νομοσχεδίου, γιατί, ακριβώς, δεν είχε γίνει η αναγκαία διαβούλευση.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου και μετά από σχετική ενημέρωση της οποίας έτυχα, το προσχέδιο του νομοσχεδίου στάληκε στα επηρεαζόμενα Υπουργεία, ήτοι Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών και Υγείας, για διαβούλευση. Η προθεσμία αποστολής απόψεων και εισηγήσεων από τα προαναφερόμενα επηρεαζόμενα Υπουργεία, λήγει στις 6 Δεκεμβρίου 2013.

Ακολούθως, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προβεί στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, λαμβανομένων υπόψη των απόψεων των εμπλεκομένων Υπουργείων, το οποίο στη συνέχεια θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για σκοπούς δημόσιας διαβούλευσης. Η δημόσια διαβούλευση, με βάση τις σχετικές Οδηγίες περί Δημόσιας Διαβούλευσης, θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, το τελικό νομοσχέδιο θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο».
----------------------