14/11/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στο τριμερές συνέδριο για πολιτικές αναδιάρθρωσης σε περιόδους οικονομικής ύφεσης





Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνδιοργανώνει με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τριμερές συνέδριο με τίτλο "The Governance of Policy reform in Europe in times of economic downturn and structural adjustment: what Lessons for Cyprus?". Το συνέδριο λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία.



Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, στον χαιρετισμό της στο συνέδριο, τον οποίο διάβασε σήμερα εκ μέρους της η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Τούλα Κούλουμου, είπε:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο σημερινό συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από τoν Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να καλωσορίσω τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, οι οποίοι και σήμερα, όπως και σε πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους, έχουν αποδείξει την προσήλωση τους στην παροχή της τόσο αναγκαίας βοήθειας που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας. 

Η Κυβέρνηση της Κύπρου και εγώ προσωπικά εκφράζουμε, με την ευκαιρία αυτή, στον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας κ. Guy Rider, θερμές ευχαριστίες για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε και την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για παροχή εμπειρογνωμοσύνης την κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται η Κύπρος, η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι τώρα υπήρξε ιδιαίτερα βοηθητική.

Το διαχρονικά υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Κύπρου με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας αποδεικνύεται έμπρακτα και ευελπιστώ ότι αυτή η αγαστή συνεργασία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το συνέδριο είναι η υιοθέτηση πολιτικών αναδιάρθρωσης σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και η διαχείριση των σχετικών δομικών αναπροσαρμογών. Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο που ελπίζω ότι θα αποτελέσει και σημαντικό εργαλείο για την Κύπρο στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί με επάρκεια στα συσσωρευμένα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Η θεματολογία που έχει επιλεγεί για αυτό το διήμερο τριμερές συνέδριο είναι, κατά την άποψη μου, ουσιαστικής σημασίας, και η εξεύρεση καλών πρακτικών και αμοιβαία αποδεκτών προσεγγίσεων αποτελούν τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει αμέσως να τύχουν του αναγκαίου χειρισμού.

Η παρουσίαση των ευρημάτων εξειδικευμένων μελετών που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τις επιπτώσεις της εφαρμογής προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, καθώς και η σύγκριση με τις επιπτώσεις στην περίπτωση της Ισπανίας, που δεν έχει αιτηθεί οικονομική βοήθεια, πιστεύω θα παράσχουν, για την περίπτωση της Κύπρου, σημαντική πληροφόρηση για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν αλλά και τις ενέργειες που θα πρέπει να αποφευχθούν.        
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
Το σύστημα εργασιακών σχέσεων  που ισχύει στην Κύπρο οικοδομήθηκε στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, και στα πλαίσια αυτά έτυχε πολύ μεγάλης αποδοχής και σεβασμού από όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Το σύστημα ενδυναμώθηκε περαιτέρω, ιδιαίτερα σε σχέση με τον κοινωνικό διάλογο στο επίπεδο της επιχείρησης, μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στοιχείο που συνέβαλε στη χρήση του διαλόγου και της διαβούλευσης σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύουμε ότι το σύστημα αυτό παρέχει την αναγκαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας οικονομίας που ευελπιστεί να θέσει εκ νέου γερές βάσεις για πρόοδο και ανάπτυξη.

Θεωρώ ότι το σημερινό συνέδριο θα αποτελέσει καλή ευκαιρία για όλες τις πλευρές - κράτος, εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις - να αναγνωρίσουν αδυναμίες και παραλείψεις και μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο να κατορθώσουν να διορθώσουν οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα παρέμειναν ανεπίλυτα για χρόνια.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει πιστό στην εφαρμογή των διαδικασιών κοινωνικού διαλόγου και τους τελευταίους επτά μήνες έχει γίνει μεγάλος αριθμός συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους για άμβλυνση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Πρέπει να τονίσω ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει και νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενδυνάμωση και ενεργοποίηση του δομημένου κοινωνικού διαλόγου.  Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, άρχισε διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα, για τον καταρτισμό έκτακτου σχεδίου διετούς διάρκειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. Ήδη έγινε μια πρώτη συνάντηση στα πλαίσια των εργασιών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και στις επόμενες μέρες ο διάλογος θα εντατικοποιηθεί.

Θα ήθελα και πάλι να τονίσω ότι για μας ο κοινωνικός διάλογος θεωρείται πολύ σημαντικό εργαλείο καθορισμού πολιτικής. Όπως όλοι γνωρίζετε έχει αποδειχθεί έμπρακτα ότι συναινετικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε θέματα που επηρεάζουν οργανωμένα σύνολα, ή μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιας χώρας, έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας και γενικότερης αποδοχής όταν αυτές λαμβάνονται μετά από ενδελεχή συζήτηση και πρακτική συνεισφορά των κοινωνικών εταίρων. 

Είναι για αυτό τον λόγο που πιστεύω ειλικρινά ότι ο τριμερής χαρακτήρας του σημερινού σεμιναρίου αποτελεί την καλύτερη βάση μέσα από την οποία οι επισημάνσεις, τα συμπεράσματα και οι πιθανές στρατηγικές που θα αναπτυχθούν, θα μπορούν να είναι αμοιβαίας αποδοχής, γεγονός που θα εγγυάται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την επιτυχή εφαρμογή τους.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του τριμερούς συνεδρίου, με την ελπίδα ότι οι αναλύσεις και οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν θα συμβάλουν σημαντικά στο πολύ δύσκολο έργο που σήμερα έχουμε ενώπιον μας».

-----------------------