7/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στα εγκαίνια του Δημοτικού Ιατρείου Αραδίππου

Να μη δημοσιευθεί πριν τις 6 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα στην Αραδίππου για να τελέσουμε τα εγκαίνια του Δημοτικού Ιατρείου το οποίο αναμένεται να στεγάσει, σε ένα άρτιο και αξιοπρεπές περιβάλλον, τις τόσο σημαντικές δράσεις που εμπίπτουν στο πρωτοβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας.

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός προσέλευσης ασθενών, έκανε επιτακτική την ανάγκη για τη κτηριολογική αναβάθμιση του Δημοτικού Ιατρείου. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Αραδίππου, ανέλαβε την πρωτοβουλία και έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες για να έχουμε σήμερα μπροστά μας αυτό το όμορφο οικοδόμημα που θα στεγάσει το Δημοτικό Ιατρείο. Τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.
Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας διέπεται από τη θεμελιακή αρχή ότι η υγεία ως κοινωνικό αγαθό αποτελεί ευθύνη του κράτους. Με βάση αυτήν την αρχή, το Υπουργείο Υγείας έχει ως κύρια επιδίωξη τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου υγείας του κυπριακού λαού αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη των ασθενειών και παρέχοντας σε κάθε πολίτη υψηλό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας.
Οι προσπάθειες όμως μόνο του κράτους πολλές φορές δεν αρκούν και η συνεργασία του κράτους με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιωτικούς φορείς μπορούν να καλύψουν κενά και να επιλύσουν πολλά προβλήματα. Έχουμε πάμπολλα παραδείγματα όπου η πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις ενέργειες της ακόμη και στον τομέα της υγείας, έχει προσφέρει πάρα πολλά.
Ένα απτό παράδειγμα είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δηλαδή η πρωτοβουλία του φίλου Δημάρχου Αραδίππου και του Δημοτικού του Συμβουλίου να ανεγείρουν σύγχρονο Δημοτικό Ιατρείο το οποίο θα συμβάλει στην ποιοτικότερη παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Η ενέργεια αυτή θα επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου Αραδίππου.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αγαπητό φίλο Δήμαρχο Αραδίππου, κύριο Ευάγγελο Ευαγγελίδη, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι, ευαισθητοποιημένοι στα θέματα υγείας και παρόλες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η πατρίδα μας, προχώρησαν και υλοποίησαν αυτό το όμορφο οικοδόμημα που θα στεγάσει σύντομα το Δημοτικό Ιατρείο. Ευχαριστίες επίσης εκφράζουμε σε όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση αυτού του έργου.
Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται, κατά κύριο λόγο είναι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συγκεκριμένα δυο γιατροί, δύο φορές τη βδομάδα, μαζί με φαρμακοποιό και νοσηλευτή θα επισκέπτονται το ιατρείο σας και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Ακόμη μια φορά την εβδομάδα επισκέπτρια υγείας θα προσέρχεται στη κοινότητα και θα προβαίνει σε εμβολιασμούς παιδιών. Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη περισσότερης προσφοράς στην κοινότητα και ειδικά στην Αραδίππου, μελετά το ενδεχόμενο αποστολής και παιδιάτρου για κάλυψη των παιδιατρικών περιστατικών.
Το Δημοτικό Ιατρείο είναι συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. και αποτελείται από ιατρεία εξέτασης ασθενών, χώρο για εμβολιασμούς παιδιών, φαρμακείο, αίθουσα εγγραφής ασθενών, χώρους αναμονής ασθενών.
Η σημερινή τελετή έχει διπλό χαρακτήρα. Από τη μια παραδίδεται σήμερα στους δημότες Αραδίππου και γενικότερα στη κοινωνία η απαραίτητη υποδομή για να αισθάνεται κανείς ότι θα βρει στο σπίτι του, στη γειτονιά του, στην κοινότητά του, το υπέρτατο θείο αγαθό, την υγεία που πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύουμε και να προάγουμε, και από την άλλη αναδεικνύεται το διαρκές ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη βελτίωση και αναβάθμιση των Ιατρείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι διαχρονική δέσμευση του Κράτους να θέτει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πολύ ψηλά.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα μπροστά και στον τομέα αυτό. Παρόλες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε, το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει και αναδιαμορφώσει τις υποδομές προσφοράς υπηρεσιών στην κοινότητα με τέτοιον τρόπο που να δίνει εύκολη πρόσβαση στον ασθενή σε όλες τις περιοχές.
Εύχομαι σε όλους υγεία και στο προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου καλές δουλειές.