3/10/13

Δήλωση του Υπουργού Ενέργειας για τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο αρ. 12

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την ανακοίνωση των επίσημων προκαταρτικών αποτελεσμάτων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο αρ. 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και οι συνεργάτες μας στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership, ανακοινώνουμε σήμερα ότι με βάση την αξιολόγηση των δειγμάτων και δεδομένων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, έχουν επιβεβαιωθεί, προκαταρκτικά, εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής. Συγκεκριμένα, η παραγωγική δοκιμή της γεώτρησης κατέγραψε υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, ενώ καθόρισε επιτυχώς και τις ποσότητες στοv βόρειο τομέα του κοιτάσματος. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται η υψηλή ποιότητα του φυσικού αερίου, όπως είχε καταδειχθεί και κατά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το εύρος επιβεβαίωσης είναι πολύ μεγάλο, με τα αποτελέσματα της παρούσας γεώτρησης να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται η ανόρυξη και δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο εν λόγω κοίτασμα. Η δεύτερη αυτή επιβεβαιωτική γεώτρηση θα καταδείξει πιο συγκεκριμένα τις ποσότητες του κοιτάσματος και διαβουλευόμαστε σήμερα με τους συνεργάτες μας στο τεμάχιο 12 προκειμένου να προγραμματιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ο χρόνος ανόρυξής της.

Είναι θεωρώ σημαντικό να τονιστεί ευθύς εξαρχής ότι, παρά τις μειωμένες ποσότητες που ανακοινώνουμε σήμερα, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της ερευνητικής γεώτρησης του 2011, τα επιβεβαιωμένα αποθέματα καταδεικνύουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο που έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος, να αναφέρω ενδεικτικά ότι κάθε μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αντιστοιχεί σε 25 χρόνια ηλεκτροπαραγωγής για την ΑΗΚ, σύμφωνα και με τις σημερινές της ανάγκες σε φυσικό αέριο.

Αναμφίβολα, στις έρευνες υδρογονανθράκων υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, αλλά και σημαντικό εύρος αβεβαιότητας στις εκτιμήσεις ενός κοιτάσματος. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που αναφερόμαστε σήμερα σε προκαταρκτικά αποτελέσματα, με τη διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων να είναι συνεχής και κυκλικά επαναλαμβανόμενη με την εισροή νέων στοιχείων. Η όποια διαφοροποίηση πάντως σε μελλοντικά συμπεράσματα αναμένεται να είναι μικρή, με την Noble Energy να προγραμματίζει την ετοιμασία, εντός των επόμενων δύο μηνών, και ανεξάρτητης αξιολόγησης για πιστοποίηση των ποσοτήτων του κοιτάσματος. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αναμένεται να επηρεάσει την απόφαση για ανόρυξη δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, η οποία, όπως εξήγησα και προηγουμένως, βάσει των σημερινών δεδομένων κρίνεται σκόπιμη για να μειωθεί το εύρος εκτίμησης του κοιτάσματος.

Επειδή έχουν δει πολλά το φως της δημοσιότητας, θέλω να τονίσω ότι η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσω του χερσαίου Τερματικού Υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη. Ο προγραμματισμός μας προχωρά κανονικά και οι διαπραγματεύσεις μας με τους αδειούχους στο τεμάχιο 12, για την ολοκλήρωση μιας Συμφωνίας για το έργο του Τερματικού, συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Από την αρχή της ανάληψης της ευθύνης διαχείρισης των εθνικών μας σχεδιασμών για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ήμασταν κατηγορηματικοί και ξεκάθαροι: προχωρούμε με προσοχή και σύνεση, βασίζοντας τα επόμενα μας βήματα στα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας και όχι σε εικασίες και ευσεβοποθισμούς. Το Τερματικό Υγροποίησης αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή όσον αφορά την κερδοφορία, την ελευθερία επιλογής των πιο ελκυστικών αγορών παγκόσμια και την καλύτερη διαχείριση των πόρων της κυπριακής ΑΟΖ. Η ευελιξία που προσφέρει η επιλογή του Τερματικού Υγροποίησης είναι υψίστης σημασίας, ως επίσης και οι προοπτικές που θα προδιαγράψει η επιλογή αυτή, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου και τις μελλοντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου τόσο στο τεμάχιο 12 όσο και σε άλλα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης. Η Noble, στο πρόγραμμα έρευνας της για το τεμάχιο 12, έχει συμπεριλάβει την πραγματοποίηση νέας ερευνητικής γεώτρησης σε νέο κοίτασμα, η οποία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα γεωτρύπανου αναμένεται να γίνει εντός του 2014. Επίσης, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI και KOGAS, καθώς και η εταιρεία TOTAL, προχωρούν κανονικά τα ερευνητικά τους προγράμματα, με τη διεξαγωγή και ανάλυση σεισμικών ερευνών και με στόχο την έναρξη γεωτρήσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2014 και το πρώτο του 2015 αντίστοιχα.

Καταληκτικά, να υπογραμμίσω ότι ύψιστη μας προτεραιότητα παραμένει ο στόχος της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας μας, μέσω της όσο το δυνατό συντομότερης έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και παραμένω στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις ή διευκρινίσεις».