30/9/13

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

Μέσα σε συνθήκες συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και ακρωτηριασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, ο κυπριακός λαός τιμά την επέτειο εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αποτίουμε σε αυτή την επέτειο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν εναντίον του αποικιοκρατικού ζυγού για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους. Ο εθνικοαπελευθερωτικός – αντιαποικιακός αγώνας του 1955-’59 έγραψε μια από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία του κυπριακού λαού.

Δυστυχώς η Κυπριακή Ανεξαρτησία, με τα επαχθή βάρη των διαιρετικών στοιχείων και τα εγγυητικά δεσμά, έμελλε να δεχθεί ενωρίς την επίθεση του καιροφυλακτούντος επιδρομικού τουρκικού κράτους από το 1963-1964, ενώ η προδοσία του 1974 και η εξωκυπριακή συνωμοσία οδήγησαν στην τουρκική εισβολή που κρατά κατεχόμενο το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για 39 ολόκληρα χρόνια.

Τιμώντας την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας διαδηλώνουμε ταυτόχρονα την αμετάκλητη απόφαση του λαού μας να μην συνθηκολογήσει, να μην αποδεχθεί άδικη και ετεροβαρή λύση και να συνεχίσει τον αγώνα για απελευθέρωση και επίτευξη λύσης στηριγμένης στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.