24/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2013 - 23 Σεπτεμβρίου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς. Ο θεσμός αυτός έχει καθιερωθεί το 1999 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα και είναι φανερό πως τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να μετατραπούν σε «επιδημία». Όσον αφορά στη χώρα μας, ετησίως νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία περίπου 39.000 ασθενείς, ενώ από καρδιαγγειακά χάνουν τη ζωή τους, παγκύπρια, 2.000 συνάνθρωποί μας.


Για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων παίζουν ρόλο τόσο γενετικοί όσο και συμπεριφορικοί παράγοντες. 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν με την αλλαγή του τρόπου ζωής. Τα καρδιαγγειακά, κοινός όρος που χρησιμοποιείται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά, μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων και από όλο το φάσμα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των γυναικών. Επομένως είναι μύθος ότι τα καρδιαγγειακά είναι ασθένεια που επηρεάζει αποκλειστικά το ανδρικό φύλο.

Αυτό τον χρόνο, η «Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς» εστιάζει στη σημαντικότητα της φροντίδας της καρδιάς μας μέσα από όλο το ταξίδι της ζωής. Σε ολόκληρο τον κύκλο της ζωής μας έχουμε όλοι την ευθύνη να ελαττώσουμε τους παράγοντες κινδύνου ώστε από υγιή παιδιά να μετεξελιχθούμε σε υγιείς ενήλικες και επομένως να αποτελούμε όλοι μια υγιή οικογένεια – μια υγιή κοινωνία. Κάθε ηλικία λοιπόν, πρέπει να λαμβάνει μέτρα ώστε να προλαμβάνονται και να ελέγχονται τα καρδιαγγειακά.

Τον Μάιο του 2012 κυβερνήσεις από 194 κράτη συμφώνησαν να προωθήσουν ένα κοινό στόχο: Την ελάττωση της παγκόσμιας θνησιμότητας από τις χρόνιες ασθένειες μέχρι το 2025, κατά 25%. Επειδή οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά αποτελούν την αιτία 17,3 εκατομμυρίων θανάτων ανά το παγκόσμιο, η ελάττωση της επίπτωσης αυτών των νοσημάτων αποτελεί βεβαίως πρώτιστο στόχο.

Στην Κύπρο οι καρδιοπάθειες αντιμετωπίζονται με τη σοβαρότητα που αρμόζει. Προσφέρονται συλλογικές δράσεις, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης.
· Στα πλαίσια των υπηρεσιών σχολιατρικής, εισάγεται η προαγωγή της υγείας από το δημοτικό, όπου τονίζεται η ανάγκη για υγιεινό πρόγευμα και μεσογειακή διατροφή.
· Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης καθώς και οι τακτικές σωματομετρήσεις αποτελούν προληπτικά μέτρα για τη διατήρηση της υγείας των αυριανών πολιτών. Όσον αφορά τους ενήλικες, η έκδοση των ανασκευασμένων οδηγιών διατροφής αποτελεί την πυξίδα κάθε πολίτη για μια πορεία που οδηγεί στην υγεία.
· Με την εισαγωγή του Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης του καπνίσματος, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, έχει δοθεί νέα ώθηση στην πρόληψη και τη διακοπή του καπνίσματος. Η αναδιάρθρωση των κλινικών διακοπής του καπνίσματος με την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για αλλαγή της νομοθεσίας για έλεγχο του καπνίσματος αποτελούν μια νέα βάση για την προαγωγή της υγείας.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, εξαιρετικοί επιστήμονες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προλαμβάνουν τις επιπλοκές και αντιμετωπίζουν με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων και τεχνολογιών τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατα έχουμε εισαγάγει το πρόγραμμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, δηλαδή της άμεσης επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου εντός των πρώτων 2 ωρών μετά από έμφραγμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με προοπτική επέκτασης στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Το πρόγραμμα με την εισαγωγή, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι θα μειώσει τη θνητότητα. Θα ήθελα λοιπόν να διαβεβαιώσω ότι, ακόμα και στους δύσκολους αυτούς καιρούς που περνούμε, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται μπροστάρης στον αγώνα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Φίλες και Φίλοι,

Ο καθένας από εμάς έχει την ευθύνη για την υγεία της καρδιάς του. Μια σειρά από μέτρα που φέρνουν τη θετική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας και οι συχνές τακτικές επισκέψεις στον γιατρό μπορούν να σώσουν τη ζωή μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Καρδιολογικό Ίδρυμα Κύπρου, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, το Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρδιοπαθών και το Σύνδεσμο Καρδιοπαθών και Φίλων που μαζί με το Υπουργείο Υγείας και τις Υπηρεσίες του συνδιοργανώνουν τη σημερινή εκδήλωση.

Φετινό μας σύνθημα:

«Ας ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στην υγεία της καρδιάς μας».