29/8/13

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με τη νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία

Είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω επί του θέματος μετά τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, γιατί πιστεύω ότι το ζήτημα της νομιμότητας της συγκρότησης της Ερευνητικής Επιτροπής αδίκως περιπλέκεται.


Θεωρώ χρήσιμο να διευκρινίσω ότι από την πρώτη στιγμή που το Υπουργικό Συμβούλιο εξέφρασε την πρόθεση να διοριστεί Ερευνητική Επιτροπή για να διερευνήσει την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία του τόπου, αποταθήκαμε στον Γενικό Εισαγγελέα για την σύνταξη της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής. Κατά τη συνεργασία μας αυτή, ουδέποτε υποβλήθηκε οποιαδήποτε διαφωνία ή αντίθετη άποψη αναφορικά με την εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου, παρά τις όποιες αμφιβολίες που τυχόν προέκυψαν εκ των υστέρων.

Είναι αλήθεια ότι δεν ζητήθηκε γραπτώς η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα – για τον απλό λόγο ότι δεν την θεωρήσαμε αναγκαία, αφού όλα τα έγγραφα και οι ενέργειες έγιναν σε συνεργασία και σε συνεννόηση μαζί του.

Η εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαιώνεται και από τις εκθέσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στις οποίες ρητά αναφέρεται ότι η εξουσία διορισμού Ερευνητικών Επιτροπών που έχει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο επεκτείνεται στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, όταν στα ζητήματα που διερευνούνται εμπλέκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργός ή άλλο πρόσωπο που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ξεκάθαρα διατυπώνεται και στα πρακτικά της Επιτροπής ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση περιορισμού της αρμοδιότητας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σίγουρα για τα νομικά ζητήματα αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, αν ποτέ εγερθεί το θέμα ενώπιον του, γι’ αυτό δεν έχουμε πρόθεση να επανέλθουμε.

Επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη σημασία έχει να αναγνωρίσουμε όλοι την ανάγκη να απαντηθούν τα καυτά ερωτήματα για το πώς έχει οδηγηθεί η οικονομία σ’ αυτή την κατάσταση και να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι ποινικές ανακρίσεις.

Όλοι αναμένουμε την Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στη πλήρη διερεύνηση των οποιωνδήποτε ευθυνών. Το ανακριτικό έργο συνεχίζεται και για την Κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας και ως τέτοιο θα παραμείνει, γιατί είναι απαίτησή μας να διαπιστωθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.