26/8/13

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου για ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία 26/08/2013

Με λύπη υποχρεούμαι να επανέλθω επί της νομικής ερμηνείας του θέματος για τις Ερευνητικές Επιτροπές, στον σχετικό Νόμο περί των οποίων το ΑΚΕΛ παραπέμπει άνευ σχολιασμού – ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, σαφέστατα.

Η διάταξη του Νόμου παρέχει αρμοδιότητα στον Γενικό Εισαγγελέα να διορίζει Ερευνητική Επιτροπή στις περιπτώσεις που διαφανεί ότι στα προς διερεύνηση ζητήματα εμπλέκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή Υπουργός ή αξιωματούχος που διορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να αποκλείει ή να περιορίζει την αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίζει Ερευνητική Επιτροπή ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εξάλλου, μια ρύθμιση που θα κατέληγε στον οποιοδήποτε περιορισμό της εξουσίας του Υπουργικού Συμβουλίου θα ήταν αντισυνταγματική, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εκ του Συντάγματος αρμοδιότητα να αποφασίζει, να χειρίζεται και να διερευνά οποιαδήποτε ζητήματα αφορούν στη διακυβέρνηση της Δημοκρατίας και τη γενική πολιτική, περιλαμβανομένων και ζητημάτων της οικονομίας.

Συνεπώς, ας σταματήσουν κάποιοι να καταφεύγουν σε νομικίστικες θεωρίες παραγνωρίζοντας την ακριβή διατύπωση του Νόμου, και ας δώσουν απαντήσεις, όπως όφειλαν να πράξουν, στα καυτά ερωτήματα που απασχολούν τον λαό, όπως το πώς οδηγήθηκε η οικονομία του τόπου στα σημερινά αδιέξοδα.