21/8/13

Συνάντηση βουλευτών με αντιπροσωπία της Επιτροπής Κανονισμών και Διοίκησης της Ιαπωνικής Βουλής 21/08/2013


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Ιαπωνίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής και Ομάδας Φιλίας κ.κ. Πρόδρομος Προδρόμου (Αναπληρωτής Πρόεδρος), Γιώργος Λουκαΐδης, Αδάμος Αδάμου και Σοφοκλής Φυττής είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής Κανονισμών και Διοίκησης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας
. Της αντιπροσωπίας, η οποία πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο στα πλαίσια περιοδείας της σε χώρες της περιοχής, ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Tsuyoshi Takagi και σε αυτή συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Shu Watanabe, Yoshinori Oguchi, Takashi Ishizeki, Yoshihisa Furukawa, Tsukasa Akimoto, Yoshitaka Sakurada και Takao Ochi. Συνοδεύονται δε από τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αθήνα κ. Hiroshi Toda, τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Takeshi Hikihara και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ιαπωνικής Βουλής και της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε την ιαπωνική αντιπροσωπία, για την διαχρονική θέση αρχών και στήριξη της Ιαπωνίας στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της πατρίδας μας. Ο επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας με τη σειρά του επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στον δίκαιο αγώνα της Κύπρου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ευχαρίστησε τον λαό και την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συμπαράσταση που επέδειξε προς τον λαό της Ιαπωνίας έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό στη Φουκουσίμα τον Απρίλιο του 2011.
Στη συνέχεια, οι Κύπριοι βουλευτές, σχολιάζοντας τις συνέπειες της εκροής ραδιενέργειας από τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα και επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ύπαρξη τέτοιου είδους μονάδων, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και την κάθετη διαφωνία τους με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για τη δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στη σεισμογενή περιοχή του Άκκιουγιου, στα νότια παράλια της χώρας.
Τέλος, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Ιαπωνίας ενημέρωσαν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας αναφορικά με το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο, καθώς και τις προοπτικές που διανοίγονται σε σχέση με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Κατήγγειλαν δε, την προκλητική συμπεριφορά και τις συνεχιζόμενες απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.