9/7/13

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Αυστραλίας κ. John Hogg 09/07/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Αυστραλίας κ. John Hogg.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Αυστραλίας και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπία, οι Γερουσιαστές που τον συνοδεύουν, επισκέφθηκαν την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων και στο πλαίσιο των θερμών και στενών σχέσεων μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και των δυο Νομοθετικών Σωμάτων της Αυστραλίας.

Όπως είναι γνωστό, πέρσι τον Φεβρουάριο επισκεφθήκαμε την Αυστραλία ύστερα από πρόσκληση των Προέδρων της Γερουσίας και της Βουλής. Ήταν μια επίσκεψη εξαιρετικά επιτυχής σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχαμε και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τα θερμά αισθήματα του αυστραλιανού λαού, της Κυβέρνησης, της Γερουσίας και της Βουλής απέναντι στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό. Βεβαίως, όπως είναι γνωστό υπάρχει μια ακμάζουσα κυπριακή κοινότητα στην Αυστραλία, την οποία με πολλή αγάπη περιβάλλει ο λαός, η Κυβέρνηση και τα Κοινοβούλια της Αυστραλίας.
Σήμερα με τον κ. Hogg είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση εδώ στην Κύπρο, αλλά και για το κυπριακό πρόβλημα. Αξιοποίησα την ευκαιρία για να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη σταθερή θέση της Αυστραλίας σε ό,τι αφορά μια δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού στηριγμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αυστραλία γιατί από τη δεκαετία του 1960 μετέχει αδιαλείπτως στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο με συμμετοχή στο αστυνομικό απόσπασμα καθώς επίσης και για το γεγονός ότι έχει εκπρόσωπο ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τέλος, να υπογραμμίσω την έντονη επιθυμία μας όπως οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων των χωρών μας συνεχιστούν και ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο».
Με τη σειρά του ο κ. Hogg ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο μαζί με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπία. Όπως είπε ο Πρόεδρος, σήμερα έχουμε επαναβεβαιώσει τη μακρά φιλία και τις μακροχρόνιες και στενές σχέσεις των δυο χωρών και ιδιαίτερα εξέφρασα τη συμπαράσταση της Αυστραλίας στο κυπριακό πρόβλημα. Οι προθέσεις μας είναι προφανείς μέσω της συμμετοχής μας στο αστυνομικό απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης εδώ στην Κύπρο. Παράλληλα, υπογραμμίζουμε την υποστήριξή μας στην εφαρμογή των προνοιών των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Με τον κ. Ομήρου συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους το δικό μας Κοινοβούλιο ενδιαφέρεται και προσπαθεί να συμμετέχει τόσο στα οικονομικά θέματα που μαστίζουν την Κύπρο όσο και στο κυπριακό πρόβλημα μέσω των κοινοβουλευτικών μας αποφάσεων, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο ένα δημοκρατικά βιώσιμο πολιτικό σύστημα προωθεί τη δημοκρατία, την ειρήνη και τις ανθρώπινες αξίες και δικαιώματα στις χώρες μας.
Είναι χαρά για εμάς που βρισκόμαστε εδώ μαζί σας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η Κύπρος για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας. Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε πάνω στη βάση της μακράς φιλίας που ενώνει τις χώρες μας για να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε. Ευχόμαστε να υπάρξει γρήγορα μια λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν αυτήν την όμορφη χώρα».