25/7/13

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε συνάντηση με την Επιτροπή Παραπόνων του Χώρου Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών στη Μενόγεια

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τα μέλη της Επιτροπής Παραπόνων του Χώρου Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών
στη Μενόγεια, αποτελούμενης από τον Πρόεδρο, Αναπληρωτή Ειδικό Ψυχολόγο Α’ στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας κ. Παντελή Παντελή και τα μέλη, Διοικητικό Λειτουργό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και Λειτουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών Α’ στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.κ. Ρηγίνο Πολυδεύκη και Ευτύχιο Χατζηχριστοδούλου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Επιτροπή διορίστηκε από τον ίδιο πριν μερικές εβδομάδες, ύστερα από επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του εν λόγω χώρου. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε διοριστεί προ καιρού αφού οι χώροι κράτησης λειτουργούν εδώ και περίπου εννέα με δώδεκα μήνες και ο σχετικός κανονισμός είχε εγκριθεί από το 2011.

Ο κ. Υπουργός τόνισε τη σημασία της εν λόγω Επιτροπής η οποία «θα έχει την ευθύνη να παρακολουθεί τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου, αλλά και να ακούει τα παράπονα των προσώπων που φιλοξενούνται εκεί. Είτε θα δέχεται καταγγελίες είτε θα ενεργεί η ίδια από μόνη της αυτεπαγγέλτως και θα εξετάζει όλα τα παράπονα κάνοντας τις ανάλογες υποδείξεις, λαμβάνοντας αποφάσεις ή ακόμα και ανατρέποντας αποφάσεις της Διεύθυνσης».

Είπε, επίσης, ότι ζήτησε από την Επιτροπή να επιδείξει αυστηρότητα «σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο μας, αλλά και να στείλουμε γενικότερα το μήνυμα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι στον τόπο μας δεν υπάρχει ρατσισμός αλλά ευαισθησία απέναντι σε κάθε άνθρωπο που φθάνει στη χώρα μας για οποιονδήποτε λόγο, είτε αυτός είναι οικονομικός μετανάστης είτε είναι προς απέλαση στη χώρα του». Είμαστε ένα κράτος δικαίου και πρέπει να επιδεικνύουμε πάντοτε την απαιτούμενη ευαισθησία γιατί το μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε καθημερινώς είναι ότι σεβόμαστε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η απόφασή του για διορισμό της Επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης «για εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του κράτους ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας και ειδικότερα σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».