25/7/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΥΚ 25/07/2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα το πρωί, στο γραφείο του, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ομήρου προέβη σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Η συνάντηση αφορούσε το πολύ καλά γνωστό θέμα του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Θέλω προτού προχωρήσω να κάνω και μια μικρή αναφορά στις αντιδράσεις που υπήρξαν ή υπάρχουν για ενδεχόμενα απεργιακά μέτρα. Σε αυτή τη χώρα οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και κανένας δεν μπορεί να αφορίζει οποιαδήποτε ομάδα εργαζομένων στην Κύπρο για το δικαίωμα τους να χρησιμοποιούν ακόμα και απεργιακά μέτρα, εάν παραβιάζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Πρόσθεσε επίσης: «Είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση των ανοικτών ζητημάτων μεταξύ της Κυβέρνησης, της Τράπεζας Κύπρου και των εργαζομένων στις τράπεζες, ακριβώς και για να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι αλλά και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε ανωμαλία σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία των τραπεζών. Προς αυτόν τον σκοπό πρέπει να υπάρξει άμεση αποδέσμευση των κεφαλαίων των ταμείων προνοίας της Τράπεζας Κύπρου στο ύψος του κουρέματος και μεταφορά των αντίστοιχων κεφαλαίων από το μνημόνιο για κάλυψη του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας.

Ακόμα με βάση τη δέσμευση που ανέλαβε η Κυβέρνηση για διασφάλιση των ταμείων προνοίας, θα πρέπει να καταστεί σαφές το πότε, πού και πώς θα κατατεθεί το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο στην Τράπεζα.

Θέλω να πω ότι τα όσα φαίνεται να προτείνονται για πληρωμή αυτού του ποσού στο 65ο έτος της ηλικίας είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Βεβαίως, πρέπει να υπάρξει μια εγγύηση για μια θεσμική ρύθμιση για διασφάλιση της διαχρονικής τήρησης αυτών που θα αποφασιστούν και θα συμφωνηθούν.

Περεταίρω θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς τη Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου να βελτιώσει την προσφορά της για τη συνολική συμφωνία. Επίσης, είναι προφανές ότι χρειάζεται να υπάρξει παράταση του χρόνου εντός του οποίου οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση. Να μην παραμείνει, δηλαδή, το χρονικό περιθώριο το οποίο είχε τεθεί.

Προσπάθειά μας είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανωμαλία σε αυτή την πολύ ευαίσθητη οικονομικά περίοδο».