31/7/13

Ο Υπουργός Άμυνας και ο Επίτροπος Εθελοντισμού μίλησαν με τους νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Υπουργός Άμυνας και ο Επίτροπος Εθελοντισμού μίλησαν με τους νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό

Σημαντική πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την προσφορά, την αλληλεγγύη και τον συνάνθρωπο χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου τη δημόσια διαβούλευση που έλαβε χώρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λεμεσού.
Κατά τη διαβούλευση, οι εθνοφρουροί μετείχαν με υποβολή ερωτήσεων προς τον Υπουργό Άμυνας και τον Επίτροπο Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη, ενώ εξέφρασαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους σε θέματα που αφορούν την υλοποίηση δράσεων στην Εθνική Φρουρά για καλλιέργεια του εθελοντισμού και προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στην κοινωνία μέσα από την Εθνική Φρουρά αλλά και μέσα από οργανώσεις (ΜΚΟ).
Ο Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διαβούλευσης είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε με τη συνεργασία του Επιτρόπου Εθελοντισμού στη βάση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία, όπως είπε, «σήμερα υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο».
«Θα δώσουμε συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία. Δεν σταματά με αυτή την εκδήλωση. Πρέπει μέσα από τον δημόσιο διάλογο, τη δημόσια διαβούλευση, που είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας, της προόδου και της ανάπτυξης, να καταφέρουμε να εμπεδώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους μας, το τι σημάνει εθελοντισμός. Είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει πάνω απ΄ όλα στο να αντιληφθούν οι νέοι μας ότι σήμερα, ιδιαίτερα με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας, ο εθελοντισμός είναι προσφορά και αλληλεγγύη. Και νομίζω έχετε παρακολουθήσει σήμερα την ποιότητα που έχουν θέσει σήμερα οι εθνοφρουροί μας, γεγονός που αποδεικνύει πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι με αυτό το θέμα», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
Τόνισε ότι θα στηρίξει και θα βοηθήσει αυτή την πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι  σύντομα θα επισκεφτεί μαζί με τον Επίτροπο και άλλα στρατόπεδα, αλλά θα αναληφθούν και άλλες κοινές πρωτοβουλίες όπως σεμινάρια και εκδηλώσεις μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και του γραφείου του Επιτρόπου.
Από πλευράς του ο Επίτροπος είπε ότι η σημαντική πρωτοβουλία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ανακοινώσει για αναβάθμιση του εθελοντικού κινήματος αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό και το ΓΕΕΦ έχουν προχωρήσει σε πρωτοποριακές δραστηριότητες οι οποίες όχι μόνο αναβαθμίζουν τον εθελοντισμό καθ΄ αυτό, αλλά κάνουν τους νέους συμμέτοχους σε αυτή τη διαδικασία.
«Το κράτος δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών και ειδικότερα της νέας γενιάς. Και είναι καθαρή πλέον η πολιτική αυτού του κράτους, ο εθελοντισμός να στηριχθεί, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνούμε. Ο εθελοντισμός έχει αποδείξει ότι προσφέρει στην κοινωνία αξίες και αρετές, μάς κάνει όλους καλύτερους» είπε και συμπλήρωσε ότι ο εθελοντισμός δίνει την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να προσφέρουν αλλά και να αποκτήσουν και γνώσεις και δεξιότητες πολύ σημαντικές στη ζωή τους.
Κληθείς να απαντήσει για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι στρατιώτες στην Εθνική Φρουρά, ο Επίτροπος είπε ότι στο στράτευμα υπάρχει ένας μεγάλος όγκος νέων ανθρώπων τους οποίους υπάρχει ο τρόπος να αξιοποιηθούν καλύτερα.  Διευκρίνισε ότι στην Εθνική Φρουρά υπάρχουν και οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό για να στηριχθούν δραστηριότητες εθελοντικών οργανώσεων. Δήλωσε επίσης ότι θα προωθηθεί ένα εργαλείο, μέσω διαδικτύου, στο οποίο οι στρατιώτες είτε ανώνυμα είτε επώνυμα θα μπορούν να εισηγούνται απόψεις και εισηγήσεις για δραστηριότητες εντός του στρατεύματος. «Θα δημιουργηθεί και το σώμα εθελοντών, στο οποίο οι στρατιώτες, που το επιθυμούν, στον ελεύθερο τους χρόνο να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους μέσω του στρατεύματος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στη διαδικασία, έχει ενταχθεί και το εργαλείο των δημοσίων διαβουλεύσεων, όπως αυτό που έγινε σήμερα. «Είναι σημαντικό οι νέοι να μας βλέπουν δίπλα τους, να συζητούν μαζί μας, να μπορούν να μας λένε τις απόψεις και τις ερωτήσεις τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι τον πολίτη τον θέλουμε κοντά, δεν μπορούμε να τον έχουμε απομακρυσμένο».   

Προηγουμένως ο Υπουργός σε σύντομη ομιλία του και απευθυνόμενος προς τους εθνοφρουρούς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Εθνική Φρουρά, διαχρονικά, παρουσιάζει αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σήμερα, είπε, επιθυμούμε να διευρύνουμε αυτή την προσφορά, με στόχο την εθελοντική πολυεπίπεδη συνδρομή του προσωπικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων, στην παροχή βοήθειας προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.
«Είναι σε όλους γνωστό ότι οι μέρες που διανύουμε, είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Γι’ αυτούς τους λόγους, η συμβολή μας σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, είναι απαραίτητη και σημαντική» είπε και ανέφερε στη συνέχεια ότι η Εθνική Φρουρά, είναι κομμάτι της κοινωνίας μας που δεν αποξενώνεται, αλλά συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της για ανάκαμψη, ανάπτυξη και ευημερία.

31/7/2013