25/7/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη και αντιπροσωπεία του Κινήματος.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι με τον Γενικό Γραμματέα και την αντιπροσωπεία του Κινήματος είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία τους ενημέρωσε  για θέματα που άπτονται των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και τους σχεδιασμούς.
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν ασφαλώς και θέματα που αφορούν τα προγράμματα και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου όσον αφορά περιβαλλοντικά θέματα. «Υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο το οποίο έχει να κάνει και με την περιβαλλοντική συνείδηση στους νέους μας, στους εθνοφρουρούς μας, αλλά και με την ίδια την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία πράσινων στρατοπέδων, όπου το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλονστιστών μπορεί να μας βοηθήσει και να συνεργαστεί μαζί μας» σημείωσε.
Τόνισε ότι τα θέματα περιβάλλοντος έχουν τεράστια σημασία για το Υπουργείο. «Δίνουμε προτεραιότητα γιατί έχουν να κάνουν και με τους ίδιους τους νέους μας. Και είναι σε αυτή την ηλικία που θα πρέπει να εμπεδώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση στους εθνοφρουρούς μας» ανέφερε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι η συνεργασία με το Κίνημα θα συνεχιστεί.
«Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη συνεργασία όλων μας -και άλλων κρατικών υπηρεσιών όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως την Επίτροπο Περιβάλλοντος- θα μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας αυτούς τους σχεδιασμούς που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικά θέματα, που έχουν να κάνουν με την Εθνική Φρουρά (ΕΦ)», είπε ο Υπουργός.
Ακολούθως ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος για τη συνεργασία αλλά και το ενδιαφέρον του.
Ο Περδίκης ευχαρίστησε και από δικής του πλευράς τον Υπουργό και τους συνεργάτες του για τη σημερινή συνάντηση. «Είχαμε μια πολύ σημαντική και διεξοδική συζήτηση γύρω από τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τις δραστηριότητες της ΕΦ. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο» είπε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στο Υπουργείο Άμυνας υπάρχει θέληση και έργο στα θέματα περιβάλλοντος.
«Βέβαια είμαστε όλοι μπροστά σε νέες προκλήσεις κ. Υπουργέ» αναφέροντας ως παράδειγμα την αξιοποίηση του χρόνου των νεοσυλλέκτων και των φαντάρων, κατά τη διάρκεια των δυο ετών της θητείας τους στον στρατό, για να έχουν επαφή με τα λεγόμενα πράσινα επαγγέλματα.
«Μπορούμε να έχουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών στα πράσινα επαγγέλματα, για νέους γεωργούς σε συνεργασία και με το Υπουργείο Γεωργίας, να διοργανώσουμε οικολογικούς λαχανόκηπους στα στρατόπεδα και σε εγκαταστάσεις της ΕΦ ώστε και να αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος της παρουσίας στην ΕΦ από τα νέα παιδιά, για να στραφούν προς τομείς της οικονομίας οι οποίοι είναι πιο παραγωγικοί και προσφέρονται και λόγω της οικονομικής κρίσης», είπε ο κ. Περδίκης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Κίνημα θα καταθέσει προτάσεις λέγοντας ότι είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων.
Και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολοι καιροί. Το έργο του Υπουργείου σας γίνεται ακόμη πιο δύσκολο με τις απειλές της Τουρκίας, αυτή ειδικά την εποχή. Εμείς πιστεύουμε ότι και η Κυβέρνηση πρέπει να στρέψει την προσοχή και του διεθνούς παράγοντα στην παρουσία 40.000 πάνοπλων Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο και ότι δεν είναι επιλογή μας η ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκιση. Είναι υποχρέωση μας που προέρχεται από την τουρκική απειλή. Και εάν κάποιοι θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις οφείλουν επίσης να εξαναγκάσουν την Τουρκία να αποχωρήσει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να μειώσει τους εξοπλισμούς της στην Κύπρο. Γιατί ενώ εμείς δυσκολευόμαστε και λόγω οικονομικής κρίσης να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή, απ’ ό,τι μαθαίνουμε οι Τούρκοι ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο. Και αυτός είναι ένας πολύ κακός οιωνός για τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν».
Κλείνοντας, και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Άμυνας, είπε: «Ως αρμόδιο Υπουργείο που έχετε τα στοιχεία πρέπει να εξοπλίσετε την πολιτική ηγεσία με αυτά τα στοιχεία για να αναδείξουμε ακριβώς τι σημαίνει στρατιωτική απειλή».

25/7/13