23/7/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη

Η διαβούλευση με την Τρόικα γίνεται σε καθημερινή βάση και είναι σε πολύ καλό κλίμα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι είναι μεν δύσκολος ο δρόμος, αλλά η Κυβέρνηση αναμένει την τελική αξιολόγηση για να πει ό,τι έχει να πει.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση, αναφορικά με τη συζήτηση που έχει προκληθεί για το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου, σε δύο οργανισμούς χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, αντίστοιχα, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα:


• Βασικός και αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως η Τράπεζα Κύπρου εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουλίου.
• Μετά την έξοδο από το καθεστώς εξυγίανσης θα πρέπει η Τράπεζα το συντομότερο δυνατό να αποδοθεί στους ιδιοκτήτες της, δηλαδή στους νέους μέτοχους.
• Οι νέοι μέτοχοι, μέσω της Διοίκησης και της Διεύθυνσης, θα διαμορφώσουν το καταλληλότερο πλαίσιο, ώστε η Τράπεζα, με εμπορικούς και λειτουργικούς όρους και εντός του καθορισμένου εποπτικού πλαισίου να επανέλθει ως βασική συστημική τράπεζα του τόπου.
• Η Κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στα οικονομικά ζητήματα του τόπου και, κυρίως, στην εξέλιξη και την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συζήτηση που έγινε οφειλόταν σε διαρροή μετά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, του Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας και της Τρόικα, και κληθείς να πει με ποιο δικαίωμα έχει απόψεις το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης εφόσον θα αποδοθεί η τράπεζα στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν γνωρίζει από πού προέρχονται οι διαρροές, ενώ ερωτηθείς ξεκαθάρισε ότι «σαφέστατα δεν προέρχονται από την Κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά το θέμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «οι νέοι μέτοχοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαμορφώσουν το καταλληλότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα καθοριστεί το μέλλον της τράπεζας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές περί συναινετικής στάσης από πλευράς Κυβέρνησης, Τρόικα και Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε: «Είναι σαφής η δήλωση της Κυβέρνησης που έκανα τώρα και επιμένουμε στο πλαίσιο αυτής της δήλωσης με επιμονή στο λεκτικό. Όταν διατυπώνουμε μια τόσο σαφή και συγκεκριμένη ανακοίνωση σε ό,τι αφορά το μέλλον μιας τράπεζας της Κύπρου η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να διαδραματίσει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο για την οικονομία, ναι, επιμένουμε σε αυτά που έχουμε πει».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την αξιολόγηση από την Τρόικα να βαίνει καλώς σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, αλλά να υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις αναφορικά με τα διαρθρωτικά ζητήματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Η Κυβέρνηση έχει υπομονή. Διαβουλεύεται με την Τρόικα, με τους δανειστές, και θα μιλήσει όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Δεν πρέπει να προτρέχουμε. Είναι δύσκολος ο δρόμος που διανύουμε αλλά επιμένουμε στις βασικές μας θέσεις. Εμείς είμαστε συνεπείς σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου και θεωρούμε ότι μόνο μέσα από την εφαρμογή του θα εξέλθουμε από το Μνημόνιο το συντομότερο. Η διαβούλευση με την Τρόικα γίνεται σε καθημερινή βάση, είναι σε πολύ καλό κλίμα, είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά αναμένουμε την τελική αξιολόγηση για να πούμε και εμείς τι έχουμε να πούμε, και μάλιστα θα ειπωθεί από το στόμα του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του συνομιλητή για το Κυπριακό κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον αντίστοιχο συνομιλητή από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Έγινε μια τέτοια τηλεφωνική συνομιλία η οποία σε αυτή τη φάση ήταν σε προσωπικό επίπεδο».