24/7/13

Ο Υπουργός Άμυνας παρέλαβε τα αποτελέσματα των εξετάσεων των υποψηφίων βαθμοφόρων 2013Β΄ ΕΣΣΟ 24/07/2013


Photo:
Christos Avraamides
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, σε ειδική τελετή, παρέλαβε από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μάριο Μαυρονικόλα, τον ονομαστικό κατάλογο κατά σειρά επιτυχίας των υποψηφίων εφέδρων αξιωματικών και κληρωτών υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιώργου Βαρνάβα και μελών της Επιτροπής, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση, εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Κύπρου και στελεχών της Εθνικής Φρουράς.
Ο Υπουργός Άμυνας, παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα, είπε ότι η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βαθμοφόρων ολοκληρώνεται σήμερα και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όλα «έγιναν με πλήρη διαφάνεια και έχουμε διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει τα πάντα αξιοκρατικά ευχαριστώντας γι’ αυτό όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. «Πρώτα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας για τη συνεργασία. Να ευχαριστήσω το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΓΕΕΦ διότι έχουν εργαστεί πολλοί για να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε. Ο κ. Φωτίου ευχήθηκε στους νέους βαθμοφόρους ό,τι καλύτερο λέγοντας ότι κάποιοι θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία σε Σχολές στην Ελλάδα, κάποιοι στην Κύπρο. «Πιστεύω ότι έχουν ένα καθοριστικό ρόλο, σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν στη διάρκεια της θητείας τους» τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας εξέφρασε από μέρους της Επιτροπής την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι διαδικασίες οι οποίες διεξάγονται για την επιλογή των βαθμοφόρων έχουν γίνει αδιάβλητες. «Μπορώ να πω ότι χρόνο με τον χρόνο αυτό το μήνυμα περνά μέσα στον ίδιο τον κόσμο. Εμείς θεωρούμε ότι το οποιοδήποτε σύστημα εφαρμόζεται μπορεί να έχει και τις αδυναμίες του όμως ταυτόχρονα, το σημαντικότερο από όλα, είναι να νιώθει ο πολίτης αυτού του κράτους, αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος ο οποίος παρακάθεται στις εξετάσεις, ότι αυτός ο οποίος παίρνει το χρίσμα του υποψήφιου βαθμοφόρου, το παίρνει ο ίδιος με τις δικές του δυνατότητες και όχι με την οποιαδήποτε παρέμβαση» ανέφερε ο κ. Βαρνάβα.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι ως Επιτροπή Άμυνας είναι ομόθυμοι στην πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, με το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς, με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Άμυνας, δήλωσε την ετοιμότητα της Επιτροπής ώστε μαζί με το Υπουργείο, να συζητήσουν - εάν υπάρχουν τα οποιαδήποτε θέματα προς συζήτηση - με στόχο τη βελτίωση. «Γιατί πάντοτε το κάθε σύστημα επιδέχεται βελτίωσης είτε είναι θέματα κατάταξης, είτε είναι θέματα βαθμοφόρων, ή και οποιωνδήποτε άλλων, μαζί σας και σε συνεργασία, να τα συζητήσουμε», υπογράμμισε. Ευχήθηκε ακολούθως στους νέους βαθμοφόρους ό,τι καλύτερο, αλλά και σε όλους τους νέους στρατιώτες καλή θητεία.
Παραδίδοντας τα αποτελέσματα, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και διαβεβαίωσε για το αδιάβλητο της.
Ενημέρωσε ότι διαγωνίστηκαν 1050 υποψήφιοι και ότι οι πρώτοι 153 από αυτούς επιλέγονται σαν έφεδροι αξιωματικοί ενώ οι υπόλοιποι για τις βαθμίδες των υπαξιωματικών. Ανέφερε ότι οι εξετάσεις περιλάμβαναν τρεις δοκιμασίες: έκθεση, μη λεκτική- συλλογιστική σκέψη- και λεκτικούς συλλογισμούς.
«Η πρώτη εξέταση της έκθεσης έγινε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και διορθώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Οι άλλες δυο εξετάσεις έγιναν και διορθώθηκαν από πανεπιστημιακούς στο Πανεπιστημίου Κύπρου», ανέφερε.
Κλείνοντας ο κ. Μαυρονικόλας ευχαρίστησε την πολιτεία για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αναθέτοντάς του αυτό το τόσο σημαντικό έργο και επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι το έργο αυτό και η όλη διαδικασία έγινε απόλυτα αξιοκρατικά και αδιάβλητα.