18/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στη συνέντευξη Τύπου για τα «Κύπρια 2013» 18/07/2013

Το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, ένας θεσμός ο οποίος έχει ήδη διανύσει δύο δεκαετίες ζωής, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3ης Σεπτεμβρίου και 20ης Οκτωβρίου. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες χρονιές της διοργάνωσής τους, έτσι και στα ΚΥΠΡΙΑ 2013, θα φιλοξενηθούν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές προτάσεις
από το χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Το Φεστιβάλ διατηρεί και φέτος τους κύριους άξονες πολιτικής του, δηλαδή την παροχή, αφενός της ευκαιρίας στους Κύπριους δημιουργούς για την παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και την παροχή της δυνατότητας στο κοινό αφετέρου, να παρακολουθήσει επιλεγμένες εκδηλώσεις επιπέδου από το εξωτερικό.

Για το 2013 αποφασίστηκε όπως το Φεστιβάλ διέπεται από ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και κατέληξε με το θέμα «ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΜΥΘΟΙ και ΙΣΤΟΡΙΑ ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας». Η Μυθολογία, οι Μύθοι και η Ιστορία στάθηκαν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς και μουσικούς από καταβολής και συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα τον κάθε δημιουργό.

Κύριο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2013 εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε ήταν να διατηρήσει τους θεσμούς που καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, τόσο τους δικούς του όσο και των επιχορηγούμενων πολιτιστικών οργανισμών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που περνά ο τόπος, δόθηκε μεγάλη έμφαση σε κυπριακές παράγωγες, χωρίς ωστόσο να απωλέσει το Φεστιβάλ το Διεθνή του χαρακτήρα, με στόχο τη στήριξη και οικονομική ενίσχυση των Κυπρίων παραγωγών και ανθρώπων του πολιτισμού. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη και πάλι τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αποφασίστηκε όπως τα εισιτήρια εισόδου για το Φεστιβάλ μειωθούν από €15 και €10 σε €10 και €5 αντίστοιχα.

Με προϋπολογισμό γύρω στις €500.000, αισθητά μειωμένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, το Φεστιβάλ φέτος φιλοξενεί παραστάσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής.
Στη χρονική περίοδο που διανύουμε ως λαός, ο πολιτισμός και οι θεσμοί που καθιερώθηκαν όπως αυτός των ΚΥΠΡΙΩΝ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από την καθημερινότητα και έργο πολιτιστικής ανάπτυξης. Η ευκαιρία αυτή που δίνει το Φεστιβάλ θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, τόσο για την επιβίωση του σημαντικού αυτού θεσμού, αλλά και για την παραμυθία, μέσω της τέχνης, του λαού αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά. Ο πολίτης μπορεί να εκτιμήσει την προσφορά του πολιτιστικού προϊόντος και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί σε αυτήν και σε άλλες παρόμοιες ευκαιρίες.

Όπως κάθε σοβαρός καλλιτεχνικός θεσμός, το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ βασίζεται στο έργο πολλών επιμέρους παραγόντων, καλλιτεχνικών και άλλων συντελεστών, τους οποίους συγχαίρω θερμά. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλο Παρασκευά, τις δύο Ανώτερες Μορφωτικούς Λειτουργούς κα Νάντια Στυλιανού και κα Έλενα Χριστοδουλίδου καθώς και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2013 κ. Άντη Παρτζίλη για την συμβολή και προσφορά τους στην όλη διαδικασία. Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσφορά τους, γνωρίζοντας ότι το έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας δεν είναι εύκολο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας και να σημειώσω ότι προσδοκούμε πάντοτε και τη δική σας συνεργασία για την επίτευξη των στόχων μας στον τομέα του Πολιτισμού.