16/7/13

Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες 16/07/2013

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η κρίση που δημιουργήθηκε στον πτηνοτροφικό τομέα στην Κύπρο λόγω της εμφάνισης της ασθένειας της ψευδοπανώλης. Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Γεωργίας εξήγησε στους ομολόγους του τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τους Κύπριους παραγωγούς λόγω της θανάτωσης εκατοντάδων χιλιάδων πτηνών και της μείωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Κουγιάλης επισήμανε ότι η εμφάνιση της ασθένειας δεν οφείλεται σε αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αφού, όπως έχει εξακριβωθεί, αυτή προήλθε μέσω των κατεχομένων περιοχών και η εξάπλωσή της θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση από τα κατεχόμενα προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Ο Υπουργός ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ προς αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ για το θέμα αυτό είχε, επίσης, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Dacian Ciolos και τον Επίτροπο Υγείας κ. Tonio Borg, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να μελετήσουν με θετική διάθεση το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου το Συμβούλιο κατέληξε, επίσης, σε γενική προσέγγιση αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, ένα θέμα για το οποίο έγιναν έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιαίτερα όσον αφορά τον καθορισμό του δημοσιονομικού φακέλου που θα λάβει το κάθε κράτος μέλος για την αλιεία. Παρόλο που τα τελικά ποσά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κα Μαρία Δαμανάκη, εξασφαλίστηκε η δέσμευση ότι ο νέος δημοσιονομικός φάκελος που θα κατανεμηθεί στην Κύπρο θα είναι ενισχυμένος και θα λαμβάνει υπ’ όψη τις προοπτικές της αλιείας και των παράκτιων περιοχών, ιδιαίτερα υπό το φως των νέων οικονομικών δεδομένων της χώρας.