16/7/13

Αντικατοχική εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας 16/07/2013

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη


Για άλλη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κωμόπολης Κυθρέας και των γύρω χωριών - του Παλαίκυθρου, του Νέου Χωριού, της Βώνης, του Τραχωνίου, του Έξω Μετοχίου και της Μιας Μηλιάς - συγκεντρώνεστε εδώ για να διατρανώσετε την αποφασιστικότητά σας να διεκδικήσετε τα δίκαιά σας μέσω μιας λύσης που θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Μιας λύσης ευρωπαϊκής, βιώσιμης, λειτουργικής και σύγχρονης που θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να απολαμβάνουν τα αγαθά της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Πέρασαν 39 χρόνια από τότε που εγκαταλείψατε διά της βίας τα σπίτια και τις περιουσίες σας, τη γη των προγόνων σας με την τόσο πλούσια ελληνική ιστορία. Δεν καμφθήκατε όμως. Το φρόνημά σας παρέμεινε ακμαίο. Δεν ξεχνάτε και αγωνίζεστε. Διεκδικείτε τα δίκαια και τα δικαιώματά σας όπως ο κάθε εκτοπισμένος από την πατρώα γη, όπως ο κάθε πολίτης άλλης χώρας που βίωσε την εισβολή και την κατοχή, τη λεηλασία και την αρπαγή.

Θα αγωνιστούμε για την αποκατάσταση των δικαίων του κάθε εκτοπισμένου, του κάθε Κύπριου που απαιτεί να τεθεί επιτέλους τέρμα στην εκκρεμότητα του εθνικού θέματος και ο τόπος να προχωρήσει μπροστά χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς απειλές και εκβιασμούς και με τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας να επικρατούν απ’ άκρη σε άκρη της πολύπαθης πατρίδας μας.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε κάθε άλλο παρά μας έχει αποπροσανατολίσει από τον μεγάλο μας στόχο να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Η βούλησή μας για λύση του Κυπριακού είναι ισχυρότατη και η προετοιμασία μας για τις συνομιλίες συνεχής.
Η θέση μας, ωστόσο, είναι πως δεν επιθυμούμε επανέναρξη των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών. Αυτές θα επαναρχίσουν μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ουσιαστική διαπραγμάτευση που να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση και η επικέντρωσή μας στην προσπάθεια για αντιμετώπισή της δεν επιτρέπει στο παρόν την επανάληψη των συνομιλιών. Η θέση μας αυτή έχει εξηγηθεί και έγινε κατανοητή από τον διεθνή παράγοντα.

Ταυτόχρονα, όμως - και αυτό όχι απλώς για να μην παρερμηνεύεται η στάση μας, αλλά για να υπογραμμίζεται η βούληση και η αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε με καλή θέληση και ειλικρίνεια - επισημαίνουμε σε κάθε περίπτωση πως χρειάζεται να γίνουν ορισμένες σημαντικές κινήσεις προκειμένου να κτίσουμε γέφυρες περαιτέρω εμπιστοσύνης και συνεργασίας για την επίλυση του Κυπριακού, όπως και καλύτερες συνθήκες διαπραγμάτευσης, χωρίς υπεκφυγές και κωλυσιεργίες.

Έτσι υποβάλαμε πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της για εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως τέτοιες κινήσεις αναφέρουμε, επίσης, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, καθώς και το ξεπάγωμα κεφαλαίων που έχουν παγώσει με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κινήσεις οι οποίες εκτιμούμε πως θα δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση, ένα νέο κλίμα από το οποίο όλοι θα μπορούν να βγουν κερδισμένοι.

Εν πάση περιπτώσει, και παρά τη στάση της τουρκικής πλευράς που θέλω να ελπίζω πως θα βελτιωθεί, αξιοποιούμε αυτή την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο - τόσο σε επίπεδο ανάκαμψης της οικονομίας μας όσο και σε επίπεδο ορθής προετοιμασίας και δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος - με στόχο όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.

Δυστυχώς διερχόμαστε μια περίοδο κρίσης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Οι εμμονές και οι ιδεοληψίες που τόσο μας στοίχισαν, μαζί με τις λανθασμένες και επιζήμιες ενέργειες, δεν έχουν πλέον θέση. Δεν επιτρέπονται άλλα λάθη και παραλείψεις. Δεν επιτρέπονται οι δογματισμοί και ο κάθε είδους εφησυχασμός. Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί και με αποφασιστικότητα να υπερβούμε την κρίση και να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας.

Οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους. Οφείλουμε, συνεπώς, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να βρούμε το σθένος να εφαρμόσουμε τις τολμηρές και σωστές αποφάσεις που επιβάλλουν οι συνθήκες. Να ελέγξουμε, αφού δεν κατορθώσαμε να τις προλάβουμε, τις εξελίξεις. Διακυβεύονται όσα κτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, και για να επιτύχουμε στον στόχο μας - να επανεκκινήσουμε και να αναθερμάνουμε την οικονομία μας - χρειάζεται όλοι να θέσουμε ως ύψιστη προτεραιότητά μας την ανάληψη κοινής δράσης για να αποτραπούν οι περαιτέρω κίνδυνοι και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εξόδου από την κρίση. Φυσικά, η δικαιοσύνη θα πρέπει εν τω μεταξύ να λειτουργήσει με απόλυτη ακρίβεια και εγκυρότητα, η αλήθεια για όσα λάθη και παραλείψεις έγιναν να λάμψει και οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί και όπου πρέπει.

Στις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, η σκέψη μας πάει στους αγαπημένους μας τόπους, όπως η Κυθρέα και τα γύρω χωριά που προανέφερα. Η σκέψη μας πάει, όμως, και σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Σε αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Στους αγνοουμένους, στους εγκλωβισμένους και σε όλους τους παθόντες. Αποτίνουμε σε όλους τον οφειλόμενο φόρο τιμής. Και τιμώντας τους τονίζουμε πως πρέπει να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Να ψηλαφήσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας και με τους λόγους και τις πράξεις μας να επουλώνουμε πληγές, και όχι να τις αναμοχλεύουμε. Επιβάλλεται ενότητα και συλλογικότητα στην πράξη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Καταλήγοντας, συγχαίρω, για την αγωνιστικότητά τους και την εργασία που επιτελούν, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθρέας, όπως και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας.


Με εκδηλώσεις όπως αυτή δεν αφήνουμε να ξεθωριάσουν οι μνήμες, και ας συστρατευθούμε για να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας και της ευημερίας. Μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν και την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτήν.

Σημ.: Την ομιλία θα διαβάσει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.