9/7/13

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στη Συντονιστική Συνάντηση για τον εθελοντισμό 09/07/2013

Θέλω, πρώτα, να σας συγχαρώ για την πολύ σημαντική και συγκινητική προσπάθεια που καταβάλλετε όλοι εσείς για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν τόση ανάγκη, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Σε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος μας, η συνεισφορά του Εθελοντικού Κινήματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας στη στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, είναι ανεκτίμητη.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είχα ανακοινώσει ότι το Εθελοντικό Κίνημα θα πρέπει να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί. Ήδη, με τη δημιουργία του Θεσμού του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές για την στήριξη του Εθελοντικού Κινήματος.

Με σεβασμό στην αυτονομία και ανεξαρτησία του κινήματος, η Κυβέρνηση και το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού, θα προχωρήσουν στην εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες όχι μόνο θα στηρίξουν αποτελεσματικά τον εθελοντισμό, αλλά θα ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή του Πολίτη με έμφαση, μάλιστα, στην ευαισθητοποίηση των νέων.

Θέλουμε ενεργούς πολίτες και κυρίως, ενεργούς νέους πολίτες. Και το καλύτερο εργαλείο για την ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής του Πολίτη είναι ο εθελοντισμός. Θέλουμε ο εθελοντισμός να γίνει συνείδηση και πρακτική για όλους τους συμπολίτες μας.
Γι’ αυτό τον λόγο, προχωρούμε άμεσα:

• Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία, την εγγραφή και την πιστοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων. Στόχος μας είναι, μέσα σε συνθήκες διαφάνειας, να ενισχύσουμε τις προϋποθέσεις και να δώσουμε όλα τα εργαλεία ώστε να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά, αποδοτικά και απολύτως δημοκρατικά οι εθελοντικές οργανώσεις.

• Στην καλύτερη στόχευση και διαχείριση των χορηγιών ώστε να υπάρχει αποτελεσματική αξιοποίηση τους και καλύτερος έλεγχος του τρόπου που χρησιμοποιούνται, πάντοτε με στόχο να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν τη διαχείριση των χορηγιών αυτών.

• Στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης των «δικαιωμάτων και ευθυνών των Εθελοντών».

• Στην εφαρμογή και θεσμοθέτηση της αναγνώρισης της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης, δηλαδή, της Εθελοντικής Προσφοράς. Ο εθελοντής αποκτά σημαντική γνώση, δεξιότητες και ικανότητες. Αυτή η γνώση πρέπει να καταγράφεται και να λαμβάνεται υπόψη στην περαιτέρω μόρφωση του εθελοντή αλλά και στην εξεύρεση εργασίας.

• Όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και στα πλαίσια ενός πιο μακροχρόνιου σχεδιασμού, θα μελετήσουμε και το θέμα των υποδομών και της στέγασης των εθελοντικών οργανώσεων. Μια λύση είναι η δημιουργία «Του Σπιτιού του Εθελοντή», στο οποίο θα παρέχεται η αναγκαία υποδομή για τη λειτουργία των εθελοντικών οργανώσεων.

Πρέπει να σημειώσω ότι όλες οι πολιτικές για τον εθελοντισμό θα εφαρμοστούν κατόπιν διαβούλευσης και σε συνεργασία με το Εθελοντικό Κίνημα. Το Σεπτέμβριο θα διοργανώσουμε την πιο διευρυμένη δημόσια διαβούλευση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί, με την συμμετοχή όλων των εθελοντικών οργανώσεων του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι οι εθελοντικές οργανώσεις αλλά και ο πολίτης γενικότερα, πρέπει να έχουν συμμετοχή στα θέματα που τους αφορούν και οι απόψεις τους θα λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση νέων πολιτικών.

Ο εθελοντισμός αναβαθμίζει την κοινωνία μας και την εμπλουτίζει με αξίες και αρετές, μας κάνει όλους καλύτερους. Ο εθελοντισμός έχει ως επίκεντρο το πιο σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας – τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στις δυσκολίες που βιώνουμε ως χώρα και ως κοινωνία, η δική σας πρόθυμη συμβολή σίγουρα αμβλύνει, στο μέτρο του δυνατού, το πρόβλημα της ανέχειας των συμπολιτών μας. Οδηγηθήκαμε, δυστυχώς σε καταστάσεις πρωτόγνωρες για τον τόπο μας. Η ευημερούσα κοινωνία μας έχει μετατραπεί σε κοινωνία συσσιτίων. Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια του λαού μας συνθλίβεται μπροστά στην αδυναμία εξασφάλισης των καθημερινών πρωτογενών αναγκών. Όλα αυτά τα θλιβερά μας πεισμώνουν και μας επιφορτίζουν με την επιπλέον ευθύνη να πράξουμε κάθε τι το δυνατόν ώστε σύντομα να φέρουμε το χαμόγελο, την αισιοδοξία και την ελπίδα στον λαό μας. Να του δώσουμε πίσω την περηφάνια και την αξιοπρέπεια του.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, ακόμα μια φορά, τόσο γα την παρουσία σας, αλλά και τη συνεισφορά σας στον τόπο και στους συμπολίτες μας και να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση της Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά ότι θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των πολιτικών αυτών που θα στηρίξουν το Εθελοντικό Κίνημα και τους συμπολίτες μας. Θέλουμε τον Πολίτη πρωταγωνιστή. Θέλουμε τον Πολίτη ελεύθερα και δημοκρατικά να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντος του.